Diverse soorten aas  
   

Tegenwoordig is de boilie aas numero 1 geworden bij de karpervisser. Kant en klaar gekocht of zelfgemaakt behalen zeer goede resultaten. Hierdoor worden vele andere aassorten in het hoekje gedreven, terwijl deze aassoorten jarenlang trouwe dienst hebben bewezen; en dat is jammer. Daarom vindt je hieronder een opsomming van diverse mogelijke vervangende aassoorten.  Pik er maaar eens 1 tussenuit en ga er eendagje mee vissen. Ongetwijveld zullen er dezelfde resultaten mee worden behaald. Daarnaast is het op dressuurwateren vaak de gouden tip, overstappen op een ander; misschien een nog nooit eerder geprobeerd aas. Het proberen waard lijkt mij.. Succes..!!! (binnenkort meer fotos van de producten)

Mais
Mais is een vrij goedkoop en makkelijk voer voor de karper. We hebben het hier wel over kippenmais en niet over mais uit blik.De kippenmais moet eerst ongeveer 2 dagen laten weken. Daarna nog een half uurtje op een laag pitje zachtjes laten doorkoken, wanneer je de mais op vol vuur kookt, zal deze openbarsten. MaÔs is een gekende aassoort zowel bij de karpers als bij brasems Mais wordt vaak samen met duivenvoer gebruikt, om een aan te maken. Echter als aas doet mais het ook uitstekend. De feloranje kleur zorgt er voor, dat het zeer goed opvalt op haast alle ondergronden. Doordat het zo goedzichtbaar is, is de kans groot dat kleinere karpers sneller zullen toehappen dan hun grotere broers en zussen. Naast de gele mais is er ook een rode variant op de markt. Ook kun je er zelf kleur en smaakstoffen aan toe voegen.

Gele Kippemais Gekleurde kippemais

 

Tijgernoten
Bij het voor de eerste keer zien van de tijgernoten, doen ze je denken aan mini-aardappeltjes. Het is een kijharde zoete noot. Zelfs na weken en hun kooktijd blijven de noten hard en krokant. Voor de karper is dit geen probleem, want karpers kraken de tijgernoten tussen hun keeltanden. De bereiding is eenvoudig: Laat de noten 48 uur in water weken. Kook daarna de noten een half uur en laat de noten vervolgens nog 2 tot 3 dagen staan in het gekookte water. De noten zullen nu een slijmerig laagje krijgen, welke vrij zoet is en een positieve aantrekkingskracht hebben op de Karpers. Eventueel kan er tijdens het koken wat suiker bij de noten worden gegooid, echter nodig is dit niet. Vooral op dressuurwateren zullen tijgernoten het na een (kleine) voercampagne zeer goed doen.. Er kleeft slechts 1 nadeel aan de noten, en dat is hun prijs.Oh ja een 2e nadeel...een heerlijk gevoel is het om met je handen de slijmerige noten uit de emmer te pakken...

De echte tijgernoten

Duivenvoer
Duivenvoer is een favoriete onder de aassoorten om een voerplek mee aan te leggen. De reden hiervoor is dat het een variteit aan ingredienten bevat en daarnaast vrij goedkoop is. Duivenvoer is een mengeling van maÔs, peulvruchten, hennep, haver en diverse andere kleine zaden. Ook duivenvoer moet eerst ongeveer 2 dagen weken en nadietijd nog eventjes een half uurtje koken. Een nadeel van duivenvoer is, dat het ook brasem aantrekt op de voerplek.

Duivenvoer

Kikkererwten
Net als andere partikels, dienen ook kikkererwten eerst gekookt te worden. Van tevoren eerst weer eventjes 12 uur laten weken in koud water en vervolgens een half uurtje laten koken. Let er op, dat tijdens het weken, het gewicht van de kikkererwten met ongeveer factor 2 toeneemt Doe dus de emmer nooit helemaal vol en zeker geen deksel erop. Na het koken de kikkererwten afgieten en laten drogen.

Witte en bruine bonen
Bonen kan je zowel droog als ďkant en klaarĒ verkrijgen in de winkels. Bonen geven de voorkeur aan dezelfde behandeling als de kikkererwten. Het voordeel van de bonen die te koop zijn in blik is, dat ze in tomatensaus drijven. Niet alleen als voermiddel maar ook als aas doen deze bonen in saus het goed. Karpers zijn er verzot op. Bonen zijn er in diverse varianten: Bruine,- Witte, Cidneybonen, Black-eye beans. Je zou kunnen voeren met de 1 en gaan vissen met de ander...

Hennep
Hennep is vooral bij witvissers zeer populair en wordt bij karpervissers meestal vergeten. Dat is jamemr want de karper is verzot op hennep. Hennep is echter moeilijk als aas te gebruiken. (tis errug klein) Daarom wordt hennep vaak gebruikt in lokvoeders, maar ook een handjevol hennep op je visstek zal wonderen doen. De visspeciaalzaak heeft over het algemeen 2 soorten: gewone en gemalen hennep. De gewone hennep moet eerst een dag in koud water staan te weken. Daarna moet de hennep nog eventjes gekookt worden. Dit koken moet niet te lang, zodra de witte kiemen uit de zaadjes komen, is de hennep klaar voor gebruik. Hennep kan in princiepe door alle lokvoeders heen. Een goede combinatie is duivenvoer met hennep...!!

Pindaís
Ook met pindaís kan worden gevist. Wel vergt de voorbereiding enige aandacht. Kook de pinda's (neem wel een groot formaat pinda) ongeveer drie uur in ruim water. Giet de pinda's tussendoor meerdere malen af en voeg weer vers water toe. Dit in verband met het schadelijke blauwzuur wat ind epinda zit end an vrijkomt. Dit blauwzuur is schadelijk voor zowel mens als de karper!!

Aardappel
Een eeuwenoude recept en het werkt nog steeds. Kook de aardappels niet helemaal af. Laat ze eventjes afkoelen en snijd het in grote brokken. Knutsel de aardappel op de haak en doop deze eventjes in de stroop. Maar ook de kant en klare krieltjes zullen het bij de karper bijzonder goed doen. Zeker het proberen weer waard.

Aardappelen

Boterhamworst
Juist ja..de blikjes Smac van Unox of lupac. In hapklare brokken snijden en aanbieden aan de karpers. Wel is ook dit aas zeer witvis gevoelig, vooral voorntjes zullen een poging doen het homp vlees van de haak te krijgen.

Katten en hondenvoer
Het klinkt raar maar toch is hier reeds menige karper mee gavangen. Hiervoor kunnen zowel de droge als de vlees brokken worden gebruikt. Een nadeel van de droge brokken is, dat het blijft drijven (hoogmatig vervelend met eenden in de vijver) en de vleesbrokken raken verzadigt met water waardoor ze makkelijk van de haak / hair vallen.

Roggebrood
Roggebrood kneden tot een harde bal. Een aantal van deze ballen in het water gooien. De bal op de haak eventjes onderdompelen in wat stroop en vissen maar. Het is een eeuwenoud recept, maar nog steeds worden er karpers op gevangen.

Rozijnen
Velen lachen zich waarschijnlijk nu een bult, toch is dit een erg mooi serieus voer. Je koopt een zakje van de die gedroogde rozijntjes bij de supermarkt. Gooi ze in een bak met warm water en laat ze een dag / nacht weken. De rozijn zal zich met factor 10 uitzetten en is dan een perfect aas. Wel verdient het aanbeveling, om van tevoren een aantal voerplekken aan te leggen met rozijnen. Dit om de karpers aan het nieuwe aas te laten wennen.

Trouvit
Trouvit is ander woord voor forelkorrel welke wordt gebruikt in de forelkwekerij voor het opfokken van forellen. Trouvit is verkrijgbaar in verschillende grootten van korrel; de kleinste versie, bevat de meeste eiwitten en heeft een zeer scherpere geur. In de forelkorrel zit een grootte dosis vismeel en bloedmeel verwerkt, ingrediŽnten waar de karper gek op is. De trouvitkorrel wordt bij de productie samengeperst. Alle ingrediŽnten worden gemengd, gekneed en met behulp van water, verwarmd en daarna bij elkaar geperst om te eindigen in de gedroogde korrel. Een nadeel van trouvit is, dat het vrijsnel oplost in het water. Gemalen trouvit kan worden gebruikt bij het maken van boilies, maar is ook uitermate geschikt als lokvoer.

trouvit fijn trouvit fijn

Brood
Uiteraard mag brood niet ontbreken als karpervoer. Wat is er leuker, dan met warm weer de luchthappende karpers te verleiden met een grote vlok brood. Daarnaast zijn er tal van andere mogelijkheden met brood. Een paar plakken brrod eventjes nat maken beetje gemalen hennep of trouvit erdoor, of naar wens een andere flavour. Mogelijkheden genoeg met een goedkoop aas.

Kaas
Kaas is ook 1 van de producten die een beetje in het vergeethoekje is terechtgekomen. Kleine blokjes kaas direct op de haak of op de hair. Of variŽren met komijnekaas. Ook kleven hier weer nadelen aan. Kaas is een vrij dure aassoort en het is erg witvisgevoelig.

Macaroni
Juist ja Macaroni. De macaroni iets minder lang koken dan normaal, zodat het ietsjes steviger is. Macaroni heb je in diverse soorten en maten. Eigenlijk maakt het niet uit welke soort je gebruikt. Wel zullen verschillende modellen beter op de haak blijven zitten dan de ander. Om deze lekkernij nog iets aantrekkelijker te maken, zou je ze kunnen aanbieden met tomatensaus (hetzelfde als de bruine en witte bonen)