Tegenwoordig is de boilie aas numero 1 geworden bij de karpervisser. Kant
en klaar gekocht of zelfgemaakt behalen zeer goede resultaten. Hierdoor
worden vele andere aassorten in het hoekje gedreven, terwijl deze
aassoorten jarenlang trouwe dienst hebben bewezen; en dat is jammer.
Daarom vindt je hieronder een opsomming van diverse mogelijke
vervangende aassoorten. Pik er maaar eens 1 tussenuit en ga er
eendagje mee vissen. Ongetwijveld zullen er dezelfde resultaten mee
worden behaald. Daarnaast is het op dressuurwateren vaak de gouden tip,
overstappen op een ander; misschien een nog nooit eerder geprobeerd aas.
Het proberen waard lijkt mij.. Succes..!!! (binnenkort meer fotos van de
producten)
Mais Mais is een vrij goedkoop en makkelijk voer voor de
karper. We hebben het hier wel over kippenmais en niet over mais uit
blik.De kippenmais moet eerst ongeveer 2 dagen laten weken. Daarna nog
een half uurtje op een laag pitje zachtjes laten doorkoken, wanneer je
de mais op vol vuur kookt, zal deze openbarsten. Maïs is een gekende
aassoort zowel bij de karpers als bij brasems Mais wordt vaak samen met
duivenvoer gebruikt, om een aan te maken. Echter als aas doet mais het
ook uitstekend. De feloranje kleur zorgt er voor, dat het zeer goed
opvalt op haast alle ondergronden. Doordat het zo goedzichtbaar is, is
de kans groot dat kleinere karpers sneller zullen toehappen dan hun
grotere broers en zussen. Naast de gele mais is er ook een rode variant
op de markt. Ook kun je er zelf kleur en smaakstoffen aan toe voegen.
|
|
Tijgernoten
Bij het voor de eerste keer zien van de tijgernoten, doen ze je denken aan
mini-aardappeltjes. Het is een kijharde zoete noot. Zelfs na weken en
hun kooktijd blijven de noten hard en krokant. Voor de karper is dit
geen probleem, want karpers kraken de tijgernoten tussen hun keeltanden.
De bereiding is eenvoudig: Laat de noten 48 uur in water weken. Kook
daarna de noten een half uur en laat de noten vervolgens nog 2 tot 3
dagen staan in het gekookte water. De noten zullen nu een slijmerig
laagje krijgen, welke vrij zoet is en een positieve aantrekkingskracht
hebben op de Karpers. Eventueel kan er tijdens het koken wat suiker bij
de noten worden gegooid, echter nodig is dit niet. Vooral op
dressuurwateren zullen tijgernoten het na een (kleine) voercampagne zeer
goed doen.. Er kleeft slechts 1 nadeel aan de noten, en dat is hun
prijs.Oh ja een 2e nadeel...een heerlijk gevoel is het om met je handen
de slijmerige noten uit de emmer te pakken...
|
Duivenvoer
Duivenvoer is een favoriete onder de aassoorten om een voerplek mee aan te
leggen. De reden hiervoor is dat het een variteit aan ingredienten bevat
en daarnaast vrij goedkoop is. Duivenvoer is een mengeling van maïs,
peulvruchten, hennep, haver en diverse andere kleine zaden. Ook
duivenvoer moet eerst ongeveer 2 dagen weken en nadietijd nog eventjes
een half uurtje koken. Een nadeel van duivenvoer is, dat het ook brasem
aantrekt op de voerplek.
Kikkererwten
Net als andere partikels, dienen ook kikkererwten eerst gekookt te worden.
Van tevoren eerst weer eventjes 12 uur laten weken in koud water en
vervolgens een half uurtje laten koken. Let er op, dat tijdens het
weken, het gewicht van de kikkererwten met ongeveer factor 2 toeneemt
Doe dus de emmer nooit helemaal vol en zeker geen deksel erop. Na het
koken de kikkererwten afgieten en laten drogen.
Witte en bruine bonen
Bonen kan je zowel droog als “kant en klaar” verkrijgen in de winkels.
Bonen geven de voorkeur aan dezelfde behandeling als de kikkererwten.
Het voordeel van de bonen die te koop zijn in blik is, dat ze in
tomatensaus drijven. Niet alleen als voermiddel maar ook als aas doen
deze bonen in saus het goed. Karpers zijn er verzot op. Bonen zijn er in
diverse varianten: Bruine,- Witte, Cidneybonen, Black-eye beans. Je zou
kunnen voeren met de 1 en gaan vissen met de ander...
Hennep
Hennep is vooral bij witvissers zeer populair en wordt bij karpervissers
meestal vergeten. Dat is jamemr want de karper is verzot op hennep.
Hennep is echter moeilijk als aas te gebruiken. (tis errug klein) Daarom
wordt hennep vaak gebruikt in lokvoeders, maar ook een handjevol hennep
op je visstek zal wonderen doen. De visspeciaalzaak heeft over het
algemeen 2 soorten: gewone en gemalen hennep. De gewone hennep moet
eerst een dag in koud water staan te weken. Daarna moet de hennep nog
eventjes gekookt worden. Dit koken moet niet te lang, zodra de witte
kiemen uit de zaadjes komen, is de hennep klaar voor gebruik. Hennep kan
in princiepe door alle lokvoeders heen. Een goede combinatie is
duivenvoer met hennep...!!
Pinda’s
Ook met pinda’s kan worden gevist. Wel vergt de voorbereiding enige
aandacht. Kook de pinda's (neem wel een groot formaat pinda) ongeveer
drie uur in ruim water. Giet de pinda's tussendoor meerdere malen af en
voeg weer vers water toe. Dit in verband met het schadelijke blauwzuur
wat ind epinda zit end an vrijkomt. Dit blauwzuur is schadelijk voor
zowel mens als de karper!!
Aardappel
Een eeuwenoude recept en het werkt nog steeds. Kook de aardappels niet
helemaal af. Laat ze eventjes afkoelen en snijd het in grote brokken.
Knutsel de aardappel op de haak en doop deze eventjes in de stroop. Maar
ook de kant en klare krieltjes zullen het bij de karper bijzonder goed
doen. Zeker het proberen weer waard.
Boterhamworst
Juist ja..de blikjes Smac van Unox of lupac. In hapklare brokken snijden
en aanbieden aan de karpers. Wel is ook dit aas zeer witvis gevoelig,
vooral voorntjes zullen een poging doen het homp vlees van de haak te
krijgen.
Katten en hondenvoer
Het klinkt raar maar toch is hier reeds menige karper mee gavangen.
Hiervoor kunnen zowel de droge als de vlees brokken worden gebruikt. Een
nadeel van de droge brokken is, dat het blijft drijven (hoogmatig
vervelend met eenden in de vijver) en de vleesbrokken raken verzadigt
met water waardoor ze makkelijk van de haak / hair vallen.
Roggebrood
Roggebrood kneden tot een harde bal. Een aantal van deze ballen in het
water gooien. De bal op de haak eventjes onderdompelen in wat stroop en
vissen maar. Het is een eeuwenoud recept, maar nog steeds worden er
karpers op gevangen.
Rozijnen
Velen lachen zich waarschijnlijk nu een bult, toch is dit een erg mooi
serieus voer. Je koopt een zakje van de die gedroogde rozijntjes bij de
supermarkt. Gooi ze in een bak met warm water en laat ze een dag / nacht
weken. De rozijn zal zich met factor 10 uitzetten en is dan een perfect
aas. Wel verdient het aanbeveling, om van tevoren een aantal voerplekken
aan te leggen met rozijnen. Dit om de karpers aan het nieuwe aas te
laten wennen.
Trouvit
Trouvit is ander woord voor forelkorrel welke wordt gebruikt in de
forelkwekerij voor het opfokken van forellen. Trouvit is verkrijgbaar in
verschillende grootten van korrel; de kleinste versie, bevat de meeste
eiwitten en heeft een zeer scherpere geur. In de forelkorrel zit een
grootte dosis vismeel en bloedmeel verwerkt, ingrediënten waar de karper
gek op is. De trouvitkorrel wordt bij de productie samengeperst. Alle
ingrediënten worden gemengd, gekneed en met behulp van water, verwarmd
en daarna bij elkaar geperst om te eindigen in de gedroogde korrel. Een
nadeel van trouvit is, dat het vrijsnel oplost in het water. Gemalen
trouvit kan worden gebruikt bij het maken van boilies, maar is ook
uitermate geschikt als lokvoer.
|
|
Brood
Uiteraard mag brood niet ontbreken als karpervoer. Wat is er leuker, dan
met warm weer de luchthappende karpers te verleiden met een grote vlok
brood. Daarnaast zijn er tal van andere mogelijkheden met brood. Een
paar plakken brrod eventjes nat maken beetje gemalen hennep of trouvit
erdoor, of naar wens een andere flavour. Mogelijkheden genoeg met een
goedkoop aas.
Kaas
Kaas is ook 1 van de producten die een beetje in het vergeethoekje is
terechtgekomen. Kleine blokjes kaas direct op de haak of op de hair. Of
variëren met komijnekaas. Ook kleven hier weer nadelen aan. Kaas is een
vrij dure aassoort en het is erg witvisgevoelig.
Macaroni
Juist ja Macaroni. De macaroni iets minder lang koken dan normaal, zodat
het ietsjes steviger is. Macaroni heb je in diverse soorten en maten.
Eigenlijk maakt het niet uit welke soort je gebruikt. Wel zullen
verschillende modellen beter op de haak blijven zitten dan de ander. Om
deze lekkernij nog iets aantrekkelijker te maken, zou je ze kunnen
aanbieden met tomatensaus (hetzelfde als de bruine en witte bonen)
|