De vorige keer hebben we besproken hoe we een mix samenstellen waarvan we onze
eigen boilies gaan maken. Deze mix ligt netjes afgewogen in een aantal zakken
voor ons. Vandaag gaat het gebeuren, de allereerste keer dat we gaan kneden,
rollen en koken. Je hoeft er niet tegenop te zien, het valt allemaal best wel
mee. We gaan los!
Mooie momenten
Potentie
Het hele principe van de boilie draait om het gebruik van eieren. Door de mix
met geklutste eieren tot een deeg te verwerken en daarna te koken, zullen de
eieren gaan stollen (net als een gekookt ei) en na het koken zal het
deegballetje verder uitharden. "To boil" betekent koken in het Engels, vandaar
de naam boilie. Voordat we gaan produceren moet er dus een flinke voorraad
eieren ingeslagen worden. Per 100 gram mix heb je ongeveer één ei nodig. Omdat
je hiermee nooit precies een perfect deeg krijgt, ga ik meestal iets lager
zitten en vul de rest aan met water. Per zak van 2,5 kilo mix gebruik ik 20
eieren. Vandaag gaan we vijf kilo mix verwerken, we halen dus 40 eieren in de
supermarkt. Als de mensen je daar vreemd aan kijken, zeg dan maar dat je een
veeleisende vriendin hebt. Ga je regelmatig grotere hoeveelheden rollen dan
loont het om afgekeurde eieren bij een eierboer te kopen. Deze zijn van buiten
vaak smerig en vertonen wat scheuren maar dat maakt voor de boilies natuurlijk
geen fluit uit, ze zijn in ieder geval een stuk goedkoper dan in de supermarkt.
|
|
Flavours kun je nauwkeurig doseren met een spuitje of
pipet
Olie of andere vloeibare toevoegingen met een maatbekertje
afmeten
Vocht en klutsen
Neem weer die voeremmer waar je de vorige keer de mix in hebt gemengd en sla
daar de 20 eieren in stuk. Probeer te voorkomen dat er grote stukken schaal in
de emmer terechtkomen. Niet dat het uitmaakt voor de karper maar je boilieplank
gaat sneller slijten van de scherpe randjes. Misschien heb je in de
hengelsportzaak een flesje flavour gekocht om je boilie wat extra geur mee te
geven. Voeg die flavour nu bij de eieren. Flavours zijn sterk geconcentreerd en
een paar milliliter per pond mix toevoegen is voldoende. Om dit nauwkeurig af te
meten kun je het beste een injectiespuit (zonder naald) of pipet gebruiken. Kijk
voor de dosering op de verpakking van de flavour. Ik gebruik ook vaak olie omdat
daarmee het rollen van de boilies wat makkelijker gaat en omdat dit, eenmaal in
het water, langzaam uit de boilie zal lekken. Bij een zoete of kruidige mix voeg
ik zonnebloem- of maiskiemolie uit de supermarkt toe, bij een vismeelmix meestal
een visolie uit de hengelsportzaak. Er zijn ook oliën met een smaakje te koop
zoals pistachenoten en knoflook. De dosering is een eigen keuze maar met 10 tot
15 ml per pond mix zit je aardig goed. Er zijn hele handige maatbekertjes te
krijgen om dit af te meten. Zijn er nog andere vloeibare toevoegingen die je
wilt gebruiken, voeg die dan ook in de emmer bij de eieren. Het hele zaakje moet
nu gemengd worden. Ik gebruik hiervoor een keukenmixer op de laagste stand. Laat
je hem te snel draaien, dan bestaat de kans dat je luchtinslag krijgt en dan zul
je problemen krijgen bij het rollen. Een gewone keukengarde werkt ook prima.
Zorg dat alle dooiers stuk zijn en dat alles goed met elkaar vermengd is.
|
|
Alle eieren stukslaan… en als de flavour en olie erbij is
gedaan, het geheel klutsen…
Vieze handen
Het moment is aangebroken om het deeg te maken waaruit de boilies gefabriceerd
zullen worden. Voeg een zak boiliemix bij de eieren in de emmer en doe nu de
kneedhaken in de keukenmixer. Meng met de mixer het vocht en de mix nu tot het
redelijk verdeeld is. Als je dacht je boilies te kunnen maken zonder vieze
handen te krijgen dan heb je het mis. Stroop je mouwen maar op en doe je horloge
maar af want de smurrie in de emmer moet tot een soepel deeg gekneed worden. Dit
is een beetje lastig uit te leggen maar als het deeg nog te stevig is moet je
beetje voor beetje wat water toevoegen. Dit is een kwestie van een paar keer
doen zodat je een goed "gevoel" krijgt hoe stevig het deeg precies moet zijn.
Het eindresultaat hoort een grote bol deeg te zijn, doe deze weer in de zak waar
de mix in zat om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Als je het deeg een minuut
of tien laat rusten kan de vocht er goed intrekken en zal het prettiger rollen.
|
|
Mix erbij en mengen… en daarna kneden tot een bal deeg…
Worsten
Zorg dat je een vlakke ondergrond hebt om het deeg op te verwerken. Dit kan een
keukenblad zijn, maar als dat niet mag voldoet een tafel ook prima. Pluk een
flinke handvol uit de deegbal en rol hier een lange worst van met een lengte van
ongeveer 35-40 centimeter en een diameter van ongeveer drie tot vier centimeter.
Het is belangrijk dat de worst overal ongeveer even dik is. Leg deze worst
voorzichtig op tafel of in een platte bak. Zorg dat je van tevoren een handdoek
onder de kraan nat hebt gemaakt en goed hebt uitgewrongen. Leg deze handdoek
over de worst om te voorkomen dat de buitenkant van de worst uitdroogt. Doe je
dit niet dan zal het deeg al sputterend uit de deegspuit komen! Verwerk op deze
manier ook de rest van het deeg tot worsten en leg ze gelijk onder de vochtige
handdoek.
Dikke worsten rollen…
Spuiten en rollen
Het uiteindelijke rollen van de boilies gebeurt met een zogenaamde rolplank.
Deze zijn in allerlei formaten te verkrijgen maar bestaan altijd uit twee
helften. Om te voorkomen dat het deeg aan de plank gaat plakken wrijf ik beide
helften altijd in met hetzelfde olie wat ook bij de eieren is gegooid. Leg de
onderste helft van de plank op tafel. Voor het verwerken van de dikke
deegworsten gebruiken we een zogenaamde boiliespuit. Bij de goedkope versie moet
je met de hand het deeg eruit persen, bij de duurdere versie sluit je deze via
een slang op een luchtcompressor aan en wordt het deeg er op de luchtdruk
uitgeperst. In deze spuiten past precies de eerder gerolde dikke worst, waarna
op de voorkant een taps toelopende kop geschroefd wordt. Deze koppen moet je
vaak zelf nog op de juiste diameter afsnijden. Heeft je boilieplank een diameter
van 18 mm dan kun je de kop het beste op 16 of 17 mm afsnijden. Knijp nu in de
boiliespuit zodat het deeg uit de voorkant geperst wordt. Laat deze dunne worst
gelijk op de boilieplank terecht komen, helemaal van links naar rechts. Ben je
al wat bedreven in het rollen dan leg je er nog twee of drie worsten naast. De
eerste keer kun je het beter bij eentje houden. Pak de bovenste helft van de
boilieplank en leg deze precies over de onderste, de worst ligt er nu tussenin.
Druk de bovenste helft een stukje in de worst. Beweeg de bovenste helft nu
voorzichtig naar voren en achteren terwijl je druk blijft uitoefenen. Voer de
druk langzaam op tot je voelt dat de twee helften van de plank elkaar raken.
Neem de bovenste helft eraf en je ziet een hele rij ronde deegballetjes liggen.
|
|
Met de boiliespuit de boiliemix over de boilieplank
spuiten… en rollen maar…
To boil
Veeg het zweet maar even van je voorhoofd, de laatste fase is aangebroken. De
deegballetjes moeten gekookt worden en dit gaat het beste met een oude
frituurpan. Omdat deze pannen op stroom werken kun je met een verlengkabel
overal aan de slag en hoef je niet perse in de keuken te koken. Een ander
voordeel is dat ze een mandje met handvat hebben, je kunt daarmee alle boilies
in één beweging uit het kokende water halen. Jazeker water, de pan moet dus wel
vrij van oud frituurvet zijn. Is het water aan de kook, rol de balletjes dan van
de plank in het kokende water. Ze moeten tussen de een en drie minuten koken, in
die periode kun je mooi de volgende worst(en) op de plank spuiten en tot
balletjes rollen. Haal het mandje met balletjes uit het water en leg deze op een
voerzeef die boven de voeremmer hangt. Ze kunnen nu mooi even uitlekken. Leg het
mandje terug in de pan en de volgende lading deegballetjes kan erin.
|
|
Deegballetjes in het kokende water… en na het koken even
laten uitlekken…
Drogen
Wanneer de volgende lading klaar is dan zijn de boilies op de zeef wel klaar met
uitlekken. Ze mogen nu verder afkoelen en drogen en in deze periode krijgen ze
de hardheid die we zo graag willen hebben. Ik heb hiervoor zelf droogrekken
gemaakt, gewoon vier planken in een vierkant gespijkers met daartussenin een
bodem van kippengaas. De boilies gaan dus van de zeef op het droogrek. Het is nu
gewoon een kwestie van alle handelingen herhalen. Is de boiliespuit leeg dan
gaat de volgende dikke worst erin. Daarna weer spuiten, rollen, boilies van de
zeef op het droogrek, boilies van de pan op de zeef en deegballetjes van de
rolplank in de pan. Na verloop van tijd krijg je meer routine en zul je merken
dat het steeds vlotter gaat lopen.
De boilies verder laten drogen en uitharden
Klaar!
Als je al het deeg verwerkt hebt kun je de boel gaan schoonmaken. Laat geen
deegresten op de spullen achter want dit gaat schimmelen en komt je volgende
partij boilies niet ten goede. Laat de spullen ook goed drogen. Laat de boilies
ook minstens een nacht op het rek drogen in een geventileerde ruimte. Dat kan
het beste in een garage of schuurtje. Het is belangrijk dat ze verspreid op het
droogrek blijven liggen en dat het droogrek een stukje van de grond af ligt
zodat de lucht aan alle kanten bij de boilies kan komen. De volgende ochtend of
avond kun je je eerste zelfgedraaide boilies bewonderen. Weeg ze weer op de
keukenweegschaal af in de porties die je wilt gaan gebruiken om mee te voeren en
vissen, bijvoorbeeld een pond, een kilo , anderhalve kilo, etc. Doe iedere
portie in bijvoorbeeld een diepvrieszakje en sluit deze goed af. Deze zakjes
vries je vervolgens in en je hebt een lekker voorraadje aangelegd. Iedere keer
als je nu wilt voeren dan pak je gewoon een zakje uit de vriezer en je kunt
vertrekken. Ik voer de boilies vaak bevroren maar als je ze perse ontdooid wilt
voeren moet je ze er een aantal uren van tevoren uithalen.
|
Het resultaat
Nou, dat viel wel mee toch? Het is een vrij lang verhaal geworden maar dat komt
omdat bepaalde zaken lastig zijn uit te leggen. Liep het toch niet helemaal
lekker, geef dan niet op en probeer het nog een keer. Je moet er handigheid in
krijgen en na verloop van tijd zal het echt stukken sneller gaan. Ik hoop dat je
er wat aan gehad hebt en nog veel plezier en goede vangsten zult beleven aan je
zelfgemaakte boilies.
Voor reacties, vragen of opmerkingen, stuur een mail aan:
E-mail |