Dobbers maken deel I  
   

Rob Kuijkhoven heeft een prachtige handleiding gemaakt over hoe je zelf dobbers kunt gaan maken. Een leuke leerzame handleiding die we in drie delenhebben opgesplitsts. Door echter een misverstand is het artikel ook naar Karperwereld.nl gestuurd. In overleg is besloten om ditmaal allebei het dit artikel te plaatsen.

Wat heb je nodig om een dobber te maken. Ten eerste koffie, een lekker stuk ik bedoel muziek, een koud biertje of wat anders, want na verloop van tijd krijg je er zo'n plezier in dat je niet meer wil stoppen!

Waarom zelf maken! Dat is een goede vraag er is anders aanbod zat. Ik denk dat ik het antwoord al weet. Creatief, of waarom maak je dan je eigen bollies? Denk dat de meeste hem door hebben vertrouwen in jezelf en voldoening.Het gevoel dat je een karper met je eigen pen gevangen hebt is gewoon te gek. En daar komt nog bij een pen voor elke type weer, zo uit voorraad te pakken, dag of nacht dichtbij of veraf, je hebt het of je maakt het. Kijk maar eens rustig naar de foto's, dan zal je zien dat er maar weinig voor nodig is. Vergeet niet dat als je veel bij dukdalven vist hoe goedkoper de pen, hoe beter dat is. Ik kom daar op terug, zeker over dat dukdalf vissen, heb een eigen methode ontwikkeld, die ik jullie zeker niet zal onthouden, en ook werkt. Met foto,s - tekeningen enz enz…..

Zelf dobbers maken

Oké, terug naar de foto, wat heb je allemaal nodig voor het zelf maken van dobbers: 
Aan de bovenkant zie je wat pennen. De tweede rij van links naar rechts schuurpapier, ijzerzaagje, satéstokjes, balsahout, verf, terpentine, markeerstift, lijmstiften, holle lolly stokjes van zwart-wit knotsen de stokjes zijn misschien ook in de hobby zaken te vinden, deze passen namelijk precies om de satéstokjes zonder veel weg te moeten slijpen. Waxine lichtje, veiligheidsspeld, contactlijm. Derde rij, piepschuimblok, trichloorethyleen van de drogist, verfkwastjes, tangetje wat koperdraad zat in een oude transformator, inbussleuteltje en een bossie narigheid maar dat staat net niet op de foto, om op die narigheid terug te komen, kijk is bij een tuincentrum daar verkopen ze gegalvaniseerd opbind draad op klossen. Een is genoeg om voor je hele leven oogjes voor dobbers te maken, en koop dus niet van dat dure staal; dat is zonde van je geld.

Zelf dobbers maken

En dan foto twee. Een 12 volts boormachientje, maar het kan ook met een accuboor machine. Deze op een blok hout met een lijmklem vast zetten op je werk tafel. Belangrijk is dat je de aanzetknop maar kunt vergrendelen zodat hij blijft draaien en je hand kan steunen.