Dobbers maken deel II  
   

In het vorige artikel hebben we de benodigde materialen besproken, die we nodig zijn bij het maken van dobbers. Nu we dat weten en alles hebben aangeschaft, gaan we daadwerkelijk beginnen met het maken van de pennen. En voor welk weer type (nu simpel), de winter komt er aan mooie slanke pennen, gevoelig er is niet veel wind dus aanpassen maar. Klein aas, kleine haken, dunner nylon, staand of liggend vissen, als de registratie maar goed is. (zuigbeten). Eerst iets over satÚstokjes kijk eens in een toko, er zijn zoveel soorten dus keuze genoeg. Neem niet de aller goedkoopste stokjes. Een goede test is om 4 satÚstokjes te pakken en buig deze, als ze splijten of breken weg ermee.

Zelf dobbers maken

Zaag 4 stukjes balsahout van 3 cm lengte bij 18 mm dik af, teken de satÚstokjes af op de lengte waar jij graag mee vist, denk er wel om hoe lager het balsa op de tonkin, hoe hoger de opwaartse kracht, dat houd ook in dat de antenne wel gevoelig is voor stroming en wind (kantellen). Nu is dat in de winter niet zo'n probleem, er wordt minder gespuid. Houd dus rekening met het water waar je wilt vissen. Voordat ik verder ga, ik vis altijd op de Engelse manier met als extra een speldcornector om mijn dobbers bij wisselend weer snel om te kunnen ruilen. Teken ook af waar het drijf lichaam moet komen, want we willen wel een beetje gelijke dobbers hebben toch?

Zelf dobbers maken

De satÚstokjes afgeknipt op lengte en gemarkeerd op de hoogte waar de drijver komt te zitten.

Zelf dobbers maken

Antenne geslepen en gepolijst. Niet de onderkant, die dik laten voor het opvangen van de klappen van het aanslaan.

Zelf dobbers maken

O.k. schuren maar, denk erom dat als je te veel druk uit oefent, je je vingers kunt branden.

Zelf dobbers maken

Het resultaat: 4 mooie antennes.

Zelf dobbers maken

Dit is het moeilijkste, namelijk het centreren van het balsahout, ik doe dit met en veiligheidsspeld dik model (aan beide kanten ). Door de jaren heen lukt me dat ook makkelijk, maar ik kan begrijpen dat dit voor de beginner moeilijk is, bedenk anders voor jezelf een andere manier die misschien makkelijker is.

Zelf dobbers maken

Al draaiend schuif ik het balsa naar de juiste plek, en zet dan de machine stop.

Zelf dobbers maken

Haal het balsa wat terug, doe er wat contactlijm op en al draaiend weer naar de juiste plek schuiven.

Zelf dobbers maken

Even wachten en dan modelleren met grof schuurpapier.

Zelf dobbers maken

Schuur een schuine kant van 45 graden tot aan het midden van de drijver. Doe dit met met grof schuur papier, en aan beide kanten, zodat er een soort boie ontstaat. 

Zelf dobbers maken

Wat is je favoriete vorm voor een dobber??? Misschien dat er mensen zijn die zich de (Leo Bester) pennen kunnen herinneren. Probeer die eens na te maken of maak er 1 naar je eigen idee en inzicht. Alles is mogelijk, maar doe het wel met fijn schuurpapier. Wees creatief daar staan kappervissers om bekend, denk goed na. Ik maak ze altijd naar mijn eigen idee. De reden die daar achter schuilt is, ik vis al jaren met de zelfde vorm, dus ik weet hoe me pen registreert, en hoe ik hem uit moet loden. En ik kan hem toch niet in de winkel kopen, want als je denkt dat is een fijne pen dan is hij alweer uit de handel.

Zelf dobbers maken

Foto 12 Een greep uit je eigen kunnen.

Binnenkort deel 3; het laatste deel van deze workshop!