Dobbers maken deel III  
   

In dit derde en tevens laatste artikel over je eigen dobbers maken, gaan we de pennen afwerken. De grote vraag is: Hoe maak ik ze waterdicht? Eigenlijk is dit heel simpel en het enige wat je nodig hebt is een oud borrelglaasje (uiteraard zonder borrel want die heb je zelf al van kant gemaakt) en een flesje Trichloorethyleen, wat je gewoon bij een drogist kunt kopen en kost ongeveer €1,70 . Verder hebben we nodig: enkele stukjes piepschuim, satéstokje om te roeren en een kwastje kwastje, Voor de foto gebruik ik nu blauw piepschuim, maar anders gebruik ik ook gewoon wit piepschuim. De kleur maakt dus verder niet echt uit.

Zelf dobbers maken

Doe een klein laagje Trichloorethyleen in het borrelglaasje. Voeg hier de stukjes piepschuim aan toe en roer tot je een mooie homogene massa krijgt. Maak niet teveel ineens aan, anders moet je het weer verdunnen. Maak ook niet direct te veel aan. Na een aantal keren krijg je hier vanzelf inzicht in.

Zelf dobbers maken

Schilder nu het balsalichaam in met de piepschuimoplossing en daarna even goed laten drogen. Dit drogen gaat overigens erg snel. Als je met de laatste klaar hebt, dan kan de eerste al droog zijn. Zo vluchtig is dit spul. Na de eerste keer schilderen, zal je zien dat er kleine luchtbelletjes op het balsahout zitten en dat het erg ruw is. Schuur deze luchtbelletjes weg met heel fijn schuurpapier en schilder ze daarna weer. Doe dit ongeveer drie keer, dan zijnd e dobeers goed waterdicht.

Zelf dobbers maken

Als je alles goed hebt gedaan, lijkt het alsof het balsahoud is gelakt.

Zelf dobbers maken

Even dit nog, als je piepschuimoplossing nu te hard is geworden, door bijvoorbeeld het te lang laten staan, geen tijd of zin meer hebben, even een scheutje Trichloorethyleen erbij, even wachten en daarna goed roeren en het is weer klaar voor gebruik. Maak je kwastje na afloop van het schilderen wel goed schoon. Het snelst gaat dit met Trichloorethyleen. Even je kwastje in het flesje Trichloorethyleen heen en weer halen en hij is weer schoon.

Zelf dobbers maken

Het verdere afwerken. Pak een lolly stokje en meet deze ongeveer 1 ˝ cm langer af.

Zelf dobbers maken

Er zijn nu 2 verschillende afwerkmogelijkheden namelijk afdichten d.m.v oogjes of d.m.v kleine messing staafjes. De messingstaafjes fungeren dan namelijk als lood. Dit is ideaal voor ondiep water. Stukje siliconen tube op je lijn, een of twee (of geen loodhagel) kleine loodhageltjes, haak, aas etc. Je begrijpt het wel, dit is super gevoelig vissen, de dobber staat nagenoeg al uit zich zelf.

Zelf dobbers maken

Bij het kopen van de messing staafjes wel even een lollystokje meenemen naar de hobbywinkel voor de maat van het stukje messing. Dit laatste stukje messing utieindelijk een beetje taps slijpen en netjes polijsten.

Zelf dobbers maken

Maak wel de onderkant van het satéstokje ietsjes korter, zodat je er meer messing in je lollystokje kwijt kunt. Messing is namelijk niet zo zwaar als lood. Schuif het stokje nu op de dobber zonder het verder vast te plakken. Zo bepaal je namelijk het ideale gewicht. Daarna even in het water uitbalanceren (de dobber is al water dicht) en dan pas alles vast lijmen met contactlijm. Ik ga hier even dieper op in voor karpervissers die niet zo vaak penvissen. Als de pen aan het nylon of fire lijn (dukdalf- tussen de rieten) is bevestigd, knoop dan pas je wartel eraan. Tesamen met een stuk (leadcore) loodkoord of gevlochten zinkende onderlijn van 30-40 cm met de drie kamerknoop van pb. Gebruik overigens een lus, zo kan je snel je onder lijn vervangen of aas fleuren (haak is ook gewicht). Als je dit te water laat, zal je zien dat je geen lood meer nodig hebt, je aas wordt in principe het lood, dus onze geschubde vriend hoeft er maar aan te proeven en de hele pen komt het water uit. Dit systeem gebruik ik vooral strak onder de kant, dukdalven of windstille dagen tussen rieten in combinatie met haak maatje 2 en zacht aas. En natuurlijk een dijk van een 4.20 m hengel met reel. Oogjes aanbrengen. Ik maak de oogjes zelf van koperdraad, maar het kan uiteraard van allerlei materiaal.

Zelf dobbers maken

Ik vis met speldwartels dus de oogjes hoeven niet super glad te zijn. Maak ze daarna vast met wat smeltlijm.

Zelf dobbers maken

Dit gaat het makkelijkst met een tangetje boven een Waxine lichtje.

Zelf dobbers maken Zelf dobbers maken Zelf dobbers maken

Dat gaat het makkelijkst en niet te snel. Doe er nu een beetje lijm op, iets verwarmen en met een draaiende beweging aan de onderkant van het lolly stokje inbrengen. Even afwerken met een natte vinger en vast lijmen op de pen met wat contactlijm.

Zelf dobbers maken

Schilderen fase 1: Schilderen de pennen met zwart of in de kleur die je zelf wilt.

Zelf dobbers maken

Fase 2: Nu de antennes 2x schilderen. Ook hier kun je weer je eigen kleuren gebruiken.

Zelf dobbers maken

Fase 3: Als laatste de antennes 2x fluorescerend rood of geel schileren

Zelf dobbers maken

Goed laten drogen en je zelf gemaakte dobbers zijn klaar dus: vissen maar..