Het maken van drijvers om bij dukdalven te vissen  
   
Wat heb je nodig:
14 mm balsa hout, in stukjes van ± 2 - 2˝ cm.


Zelf dobbers maken

Ga als volgt te werk.
Prik bovenop in het midden van het stukje balsahout aan beide kanten gaatjes met een veiligheidsspeld. Wanneer dit niet in het midden zit, heb je onbalans in je drijvers. (Zie foto 6 art 2.)

Klem in je boormachine de helft van een satéstokje (zoek een recht stuk uit). Zorg dat de punt naar buiten wijst en zet de boormachine aan en al rustig draaiende schuif je het balsa hout tot zo'n 3cm van de boorkop op het satéstokje.

ALs je dit hebt gedaan, kun je langzaam het stukje balsahout in ijzn gewenste vorm gaan schuren, druk ook nu niet te hard anders gaat je balsa tollen. Het zit namelijk niet vastgelijmd.

Zelf dobbers maken

Op onderstaande foto zie je dat er één drijver ligt mét satéstokje en één zonder. Die met satéstokje kun je vastlijmen en daarna dobberdicht (zie artikel 1) erop en verder afwerken. Afwerken houd in schuren en schilderen in de door jou gewenste kleur.

De drijvers zonder satéprikker leg je ff een tijdje in de dobberdicht zodat ook de binnenkant van deze drijver zich kan verzadigen met dit spul. Leg ze daarna op een stuk stevig papier of karton om te drogen. Herhaal dit zo'n 2 á 3 keer.

Als ze goed droog zijn zet duw je in een aantal satéstokje en dan kun je deze ook verder afwerken.

Zelf dobbers maken

De drijvers zijn gemaakt om te gaan gaan vissen bij o.a. dukdalven. Je staat of zit dan boven de dukdalven, dus je kijkt op deze drijvers.

Zelf dobbers maken

In de holle drijvers zonder satéstokjes, daar passen breekstaafjes in van het formaat 03,0x25mm. Gebruik 2 stukes voor boven en onder.

Zelf dobbers maken

Om de breekstaafjes te moteren rijg je ze eerst op je lijn en daarna plaats je de breekstaafjes, je kan de drijvers over je lijn schuiven, echter wees voorzichtig want dit gaat vrij zwaar.

De reden om zo te vissen:
- Ten eerste perfecte beet registratie (leg ik zo uit)
- Het is simpel en goedkoop.
- Goed zichtbaar ook met zwaar weer.
- Is niet stroming gevoelig, zoals de dobbers die scheef gaan staan of wegzinken.

Hoe lood je dit nu goed uit? Je schuift de drijvers eerst naar elkaar toe. Dan knijp je er loodhagels op totdat ze bijna zinken. Als je je haak er ook nog aanbindt zinken ze helemaal.

Uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van de haak. Ik gebruik geen onderlijnen of hair, alleen puur nylon.ALs haakaas gebruik is deeg, aardappel of mais.

Ik schuif 2 of 3 loodhagel al gelang de onderstroom op zo'n 5 a 7cm van de haak. De rest verdeel ik over de lijn. Samen met de haak (is ook lood) geeft dit een perfecte registratie als het aas wordt op gezogen om te proeven. De eerste drijver die op zo'n 5cm onder de water spiegel staat plopt als een kurk van een fles champagne omhoog als de karper het aas oppakt. Drijver twee op 5 a 7 cm afstand en schiet achter drijver 1 aan als de karper het aas opzuigt en zorgt dat er steeds spanning op de lijn blijft staan. Tevens geeft dit op deze manier perfect door wat daar beneden gebeurd, verplaatsen van het aas , beuken op het aas, knabbelen aan het aas etc.

En niet te vergeten , de bodem is niet vlak dus als de karper het aas verplaatst door blazen, en je aas rolt in een kuiltje dan vangt drijver 2 dit op. Je hebt dus 5 a 7 cm spelling. In tegenstelling tot een dobber verdwijnen de drijvers niet. Als je er mee gaat vissen, zal je zien dat je er veel scherper mee vist als met een pen.


Zelf dobbers maken