Het Knopen van een hair  
   
Hieronder zullen we een beschrijving geven van het maken van een hair. De hair is onmisbaar bij het karpervissen. Praktisch alle soorten aan kunnen op een hair worden aangeboden aan de karper en is de hakingskans vele malen groter. Dit is 1 van de meest voorkomemde hairs in de karpervisserij. Waarschijnlijk vanwege zijn bewezen successen.

Allereerst maken we een wikkelingsknoop op de haak. Steek de lijn door de oog van de haak en houd de lijn langs de haak zodat er aan de onderkant een paar centimeter uitsteekt. Wikkel nu van boven naar beneden de lijn om de haak en steek hem vervolgens weer door de oog van de haak. Een 6 8 tal wikkelingen is voldoende. Door nu de lijn aan te trekken trekt deze zichzelf vast.

Verder hebben we nodig: een boilienaald, een stukje onderlijn (naar eigen wens) en 2 stukjes silicone tubing (0.3 of 0.5 mm). We knopen een lusje in de onderlijn.

We plaatsen nu de stukjes siloconen tubing op de hair e.v.t. d.m.v. de boilienaald. Zo verkrijgen we een lus in de hairbraid en 2 losse eindjes waarvan eentje met het hairlusje.

Hier volgt een wat prutserig werkje, zeker als je dikke vingers hebt. We schuiven de siloconentubing met de hair erin over de haakpunt naar het oog van de haak toe toe. Let er wel eventjes op, dat bij het opschuiven van de hari, de haakpunt niet door de hair of siloconenrubbertje halen.

Trek nu de onderlijn door de oog van de haak heen. Als eenalaatste halen we de lus nu over het oog van de haak heen naar de achterkant van de haak.

Maak nu eerst de hair op lengte, dit kun je doen door er alvast een boilie op te bouwen. Trek nu voorzichtig aan het uiteinde van de onderlijn en je ziet dat de lus zichzelf afklemt.

Het resultaat is een perfecte hair. De eerste en ook de tweede keer zal het hoogstwaarschijnlijk mislukken. Het is een handigheidje die je door regelmatig te oefenen goed onder de knie kan krijgen. En uiteindelijk goedkoper is dan steeds kant en klare hairs te kopen.