Ingredienten  
   

Iedereen die boilies maakt heeft het altijd over: Lactalbumine, Soja-isolaat, Wouwbloem etc. Allemaal stuk voor stuk ingrediŽnten die je boilie net dat extra geven of juist onmisbaar zijn bij het maken van een boilie. Om nou iets meer inzicht te geven wat de ingrediŽnten nou precies zijn en wat hun eigenschappen zijn, hebben wij een vrij uitgebreide lijst samengesteld met allerlei ingrediŽnten. Een mooi naslagwerk ter voorbereiding van het maken van je eigen boilies.

Uiteraard zijn er nog vele meerdere ingrediŽnten te bedenken voor de samenstelling van een boilie. Ook hebben heel veel ingrediŽnten overeenkomsten met elkaar. Het is haast een onmogelijke opgave om ze allemaal te gaan plaatsen. Wel zullen we proberen om de lijst te gaan uitbreiden met nog meer ingrediŽnten. Ook zullen de meningen over sommige beschrijvingen verschillen. Denk je er dus echt beduidend anders over of heb je toevoegingen voor deze lijst, laat het ons dan weten.

Bronvermelding:
De kenners onder ons herkennen misschien het document. Eenzelfde lijst heeft inderdaad in een slechts eenmalig uitgegeven editie van: karperspecial (nr. 1) gestaan en is geschreven door: Jan Junge. Wij hebben de lijst wat bijgewerkt, uitgebreid en verder aangepast.

De ingrediŽntenlijst is op alfabet gerangschikt en wordt o.a. beoordeeld aan de hand van onderstaande punten.

Kwantiteit: staat voor de hoeveelheid, die je onder normale omstandigheden maximaal in je mix kunt gebruiken.
Eiwitgehalte: het eiwitgehalte in procenten.
Koolhydratengehalte: het koolhydratengehalte in procenten
Vetgehalte: het vetgehalte in procenten
Uitharding: de uithardingseigenschappen (slecht / matig / goed / zeer goed)
Verwerkbaarheid: geeft aan of het ingrediŽnt bijdraagt om het deeg gemakkelijk te verwerken tot worsten en uiteindelijk boilies.
Instant Response: hoe acceptabel het voedsel bij de eerste confrontatie wordt gevonden.

Let wel, dat onderstaande gegevens nooit meer zijn dan aanduidingen en niet als absoluut mogen worden opgevat. Ook kunnen ingrediŽnten elkaars specifieke eigenschappen versterken of verzwakken, wanneer ze worden gecombineerd in een mix. Dit alles heeft dus invloed op elkaar en dus ook op je uiteindelijke boilie!!

Aardappelvlokkenmeel
Afkomstig van gedroogde aardappelen. Lichtgeel van kleur en relatief zwaar na de toevoeging van water. Het zuigt enorm veel water op en is een prima hulpmiddel om te zachte deeg terug op te werken. Een ideaal ingrediŽnt om als bulk te gebruiken in een goedkope samenstelling.

Kwantiteit te gebruiken: 30%
Eiwitgehalte: 5%
Koolhydraatgehalte: 70%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: redelijk
Instant-Response: zeer goed

Aardappelzetmeel
Dit meel dat eigenlijk meer op een wit poeder lijkt, wordt in de keuken (maÔzena) gebruikt om allerhande sausen te binden. Het is een ideaal ingrediŽnt om het koolhydraatgehalte in de mix te verhogen.

Kwantiteit te gebruiken: 20%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 81 % Vetgehalte: 0%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Algenmeel of algengrit
Deze korrel (ook wel grit genoemd) is eigenlijk afkomstig uit de wereld van de duivensport. Algen of zeewier hebben van huis uit altijd iets aantrekkelijks gehad voor vissen. Ze bevatten niet alleen een forse hoeveelheid eiwitten, maar zitten ook boordevol vitaminen en mineralen. Bovendien zorgen deze algen ook voor een perfecte spijsvertering. Het algengrit (in korrelvorm) dient voor het gebruik te worden vermalen. Het soortelijke gewicht van algenmeel is vrij hoog en dat maakt het extra geschikt voor de liefhebbers van een zwaardere boilie.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 40%
Koolhydraatgehalte: 35%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Ansjovismeel
Ansjovismeel is een vismeel afkomstig van de ansjovis. Het meel is zeer fijn en ietwat oranje van kleur. Het laat zich zeer goed mengen met andere soorten vismeel en heeft een eigen, uitgesproken geur. Net zoals bij de andere soorten vismeel ligt het eiwitgehalte vrij hoog. In combinatie met enkele ingrediŽnten die een hoog koolhydraatgehalte hebben, kan men hiermee een perfect uitgebalanceerde vismeelmix fabriceren die qua kleur aan de lichte kant is.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 68%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 10%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

Babycommeel
Dit product is bij velen beter bekend als BC Collant. Babycommeel is gemalen en gebrande maÔsmeel. Het heeft zowel qua smaak als geur een zeemzoet tintje. In de veevoeding wordt babycommeel veelal gebruikt als basis voor kuikenvoeders. De karper is er gek op vanwege zijn zoete karamelsmaak. Een ideaal ingrediŽnt dat ook zeer goed uithardt en relatief zeer goedkoop. Babycommeel kan worden gebruikt ter vervanging van gewoon maÔsmeel.

Kwantiteit te gebruiken: 40%
Eiwitgehalte: 12 %
Koolhydraatgehalte: 45%
Vetgehalte: 5%
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Bambix / Brinta
Brinta zijn niet alleen de koekjes die gemaakt worden uit vele graansoorten, maar ook de granenmix waarmee een lekkere, voedzame pap gekookt kan worden. Het bevat zoveel vitamines, mineralen en alle andere bouwstoffen die nodig zijn voor de groei van het menselijke lichaam. Brinta heeft een zeer uitgebalanceerd vitaminepatroon. Eveneens een ingrediŽnt met een hoog koolhydraatgehalte. Bambix is ideaal voor het maken van een lichtere boilie (gewicht) maar is eigenlijk te duur om echt als bulkingrediŽnt te gebruiken.

Kwantiteit te gebruiken: 30%
Eiwitgehalte: 10%
Koolhydraatgehalte: 75 %
Vetgehalte: 2%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Beendermeel
Beendermeel wordt verkregen door het vermalen van beenderen van dieren (verwar het dus niet met behangplaksel). Het heeft een specifieke geur die de karper blijkbaar niet aan kan weerstaan. Dit meel kan als bulk worden gebruikt, maar moet door zijn slechte voedingswaarde worden gecombineerd met enkele ingrediŽnten met een hoog koolhydraatgehalte. De prijs is vrij gunstig, zodat het een erg goedkoop en goed ingrediŽnt is.

Kwantiteit te gebruiken: 40%
Eiwitgehalte: 38%
Koolhydraatgehalte: 7 %
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Beschuitmeel
Afkomstig van beschuiten, die gebroken en vermalen worden. Er is nogal wat kwaliteitsverschil tussen de diverse soorten beschuitmeel. Deze kwaliteit hangt nauw samen met de kleur. De beste kwaliteit is dat meel dat het lichtst van kleur is. Het donkere daarentegen is in de meeste gevallen afkomstig van te hard gebakken of zelfs verbrande beschuiten. Beschuitmeel is zeer licht en zeer voedingsrijk. Net zoals Bambix is dit het ideale ingrediŽnt voor een lichtere (gewicht) boilie. Het kan als bulk gebruikt worden, maar geeft een minder goede uitharding.

Kwantiteit te gebruiken: 20%
Eiwitgehalte: 12%
Koolhydraatgehalte: 70%
Vetgehalte: 7%
Uitharding: zeer slecht
Verwerkbaarheid: redelijk
Instant-Response: zeer goed

Biergist
Biergist wordt nog steeds hier en daar gebruik, vanwege zijn rijkdom aan vitaminen B-complex en de grote hoeveelheid eiwit die het bevat. Helaas is dat eiwit geheel onbruikbaar voor weefselopbouw, het geeft uitsluitend energie. De instant respons is slecht bij te hoge concentraties.

Kwantiteit te gebruiken: 10%
Eiwitgehalte: 50%
Koolhydraatgehalte: 40%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Biggenmeel
Biggenmeel is een voedingsmeel voor biggen. Een ideaal meel om in een mix te gebruiken of om voerballen mee te maken. Het is een zeer goedkoop ingrediŽnt, en het heeft alles in zich voor een goede basisboilie. Buiten een goed eiwitgehalte en de nodige dosis koolhydraten bevat dit meel een heleboel vitaminen en mineralen. Het enige nadeel van het biggenmeel is de minder goede instant-respons, maar wanneer we de karper er lang genoeg aan laten wennen, is deze zeker een aanrader.

Kwantiteit te gebruiken: 30%
Eiwitgehalte: 20%
Koolhydraatgehalte: 45%
Vetgehalte: 7%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Biscuitmix
Biscuitmix zijn de kant-en-klaar mixen uit de supermarkt, geschikt voor de bereiding van taarten, cakes, pannenkoeken, enz... De mixen worden gekenmerkt door een hoog percentage koolhydraten. Het is een uitstekend ingrediŽnt voor het maken van lichtgewicht boilies, maar bij te veel gebruik, zou de boilie kunnen gaan drijven. Ideaal ingrediŽnt om het gehalte aan koolhydraten op te hevelen.

Kwantiteit te gebruiken: 30%
Eiwitgehalte: 8%
Koolhydraatgehalte: 75%
Vetgehalte: 11 %
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Bloedpoeder / Bloedmeel
Niet makkelijk verkrijgbaar, dit donkerbruine poeder. Het is gedroogd bloed en heeft een heel bijzondere geur en stuift erg sterk. Het bevat een hoog eiwitpercentage, maar de kwaliteit van het eiwit valt tegen; het heeft een weinig uitgebalanceerd aminozuurpatroon. Bloedpoeder dient allereerst als smaak- en geurstof. Het wordt vrij weinig gebruikt en kan daarom uitstekend als alternatief dienen, wanneer je op zoek bent naar iets nieuws. Vooral wanneer de boilie niet te ver wordt doorgekookt, 'bloedt' dit spul goed uit en vormt het een duidelijk geurspoor. Het heeft ook een licht huidvormende werking, door het eiwit dat in heet water stolt. Bloedpoeder heeft een sterke donkerbruin kleurende werking.

Kwantiteit te gebruiken: 20%
Eiwitgehalte: 88%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Bodybuilder Mix
Dit is een eiwitrijke poedervormige samenstelling voor bodybuilders. Het poeder wordt gemengd met melk en zo opgedronken. Het is een typisch ingrediŽnt om het eiwitgehalte van uw aas op te krikken. Deze mixen zijn verkrijgbaar in diverse smaken met als grootste nadeel, dat het een zeer duur product is, en gemakkelijk kan worden vervangen door andere ingrediŽnten.

Kwantiteit te gebruiken: 15%
Eiwitgehalte: 90%
Koolhydraatgehalte: 2%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: goed

Boekweitmeel
Boekweit behoort, net zoals tarwe en rogge, tot de familie van de granen. Als bulkingrediŽnt echt een aanrader. Het is goedkoop en zeer voedingsrijk, maar hardt echter vrij slecht uit en bindt bijna niet omdat boekweitmeel geen gluten bevat. In de meeste gevallen is dit meel in combinatie met tarwe- of maÔsgluten perfect te gebruiken. Nog een handige tip is: volle boekweitkorrels roosteren in een oude pan. Na het afkoelen deze vermalen, en je hebt een meel met een erg typische maar zeer aangename geur. Dit meel vormt in combinatie met griesmeel en lactalbumine voor een perfecte instant boilie.

Max.% te verwerken: 30%
Koolhydraatgehalte: 72%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Broodmeel - bruin of wit
Eigenlijk is het meeste broodmeel niets meer of niets minder dan gemalen, gedroogd brood. In de meeste gevallen is dit oud of afgekeurd brood. Het verschil tussen het witte en het bruine broodmeel is zeker niet alleen de kleur. Bruin broodmeel bezit eigenlijk het minst van alle gehaltes. Zelfs van uitharding is na enkele uren in het water helemaal geen sprake meer. Het is natuurlijk een ingrediŽnt dat een zeer goede Instant-Response heeft. Het grootste voordeel buiten de lage prijs is zeker de verwerkbaarheid, broodmeel rolt echt als een trein.

- Broodmeel bruin
Max.% te verwerken: 25%
Eiwitgehalte: 7%
Koolhydraatgehalte: 40%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

- Broodmeel wit
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 8%
Koolhydraatgehalte: 46%
Vetgehalte: 3%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Cacaopoeder
Afkomstig van de cacaoboon, wordt het in de eerste plaats gebruikt om chocolade te maken of als bestanddeel voor chocolademelk. Dit poeder bevat een zeer hoge hoeveelheid vezels, namelijk 35%. Cacaopoeder is zeer goed van smaak en dus een echte aanrader. Toch heeft een te hoge dosering verstopping tot gevolg en kunnen we met dit poeder beter niet te sterk overdrijven. Tevens is het geen echt goedkoop product.

Max.% te verwerken: 15%
Eiwitgehalte: 17 %
Koolhydraatgehalte: 16%
Vetgehalte: 20%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Calcium caseÔnaat
Dit is de in water oplosbare vorm van caseÔne. Echter moet dat oplossen met een korreltje zout worden genomen, want dit proces gaat bijzonder langzaam. Dat is misschien de reden van de instant-respons, die iets hoger is dan die van de caseÔne. Ook dit product kan dienen om de voedingswaarde van een boilie op te voeren. Het rolt wat minder goed dan caseÔne maar bindt wel iets beter en is veel lichter van kleur en - belangrijker - wordt niet hard maar hoogstens rubberachtig. Wanneer je je boilies te hard vind en je ze wat veerkrachtiger wilt krijgen zonder de voedingswaarde op te offeren (of om die zelfs nog te vergroten), dan zou je enkele harde ingrediŽnten door dit caseÔnaat kunnen vervangen. Calcium-caseÔnaat is een belangrijk ingrediŽnt in Hoge ProteÔne mixen, sommigen mensen verkiezen het zelfs boven caseÔne.

Max.% te verwerken: 35%
Eiwitgehalte: 90%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Capelinmeel
Capelinmeel is een bepaald soort vismeel. Het heeft een uitgesproken vrij scherpe geur en een doordringende smaak. Het heeft net als alle andere soorten vismeel een vrij hoog eiwitgehalte en behoort tot de dierlijke eiwitten. Voor iemand die regelmatig met vismeel aan de slag gaat en een iets andere smaak en geur wil proberen, is capelinmeel zeker de moeite waard. Het kan ook in combinatie met andere vismelen of forelkorrels voor een goed resultaat zorgen. Capelinmeel hardt wel minder goed uit dan gewoon vismeel.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 70%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 11 %
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

CaseÔne
Deze zure caseÔne is in diverse kwaliteiten te koop. De meeste mensen verkiezen de voedingskwaliteit, met een eiwitpercentage van ongeveer 90%. Een groot nadeel van caseÔne is dat het zo vreselijk duur is, want het heeft een aantal uitstekende eigenschappen. CaseÔne is tegenwoordig in drie korrelgroottes te verkrijgen:
90 mesh: is een vrij fijn poeder
60 mesh: een tikje grover
30 mesh een vrij forse korrel is welke gelijk is aan die van griesmeel.
De stelling bij caseÔne is, hoe grover de korrel, hoe harder de boilie. Maar 30 mesh wil nog wel eens moeilijk 'pakken' in sommige mixen. Probeer dan eens een combinatie van 60 en 30 samen. CaseÔne wordt in heet water zacht, waardoor de boilies erg kwetsbaar zijn. Eenmaal afgekoeld worden ze - al naar gelang de hoeveelheid caseÔne die er in verwerkt is - echter goed hard en niet brokkelig. Wanneer je de caseÔneboilies echter lang laat uitdrogen, worden ze letterlijk steenhard. Uiteraard weet iedereen dat melkeiwitten een uitstekende voedingswaarde hebben. Die van CaseÔne kan nog verder worden verbeterd - hoewel dat niet nodig is - door het met lactalbumine te combineren. CaseÔne zuigt sterk. Het houdt geurstoffen erg goed vast. Bij lang weken wordt eerst de buitenkant zachter, de kern blijft lang stevig. CaseÔne is uitstekend geschikt om mixen met lage voedingswaarde wat op te voeren. De hoge prijs en lage instant-respons maken het voor bulk gebruik minder interessant.

Buiten de zure variant hebben we ook nog de "Rennet CaseÔne", deze onderscheidt zich van de zure versie door de smaak. Rennet caseÔne is minder zuur, eerder zout van smaak en wordt gebruikt voor de babyvoeding, Het eiwitpercentage van "Rennet CaseÔne" ligt bij 80%.

- CaseÔne 30 mesh
Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 90%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: goed

- CaseÔne 60 mesh
Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 90%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

- CaseÔne 90 mesh
Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 90%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

Codlivine - mineraal supplement
Codlivine is een donkerrood poeder waarin vezelstoffen werden verwerkt. Codlivine is eigenlijk een toevoegsel voor paarden, met diverse vitaminen en mineralen. Het wordt meestal toegediend na een zware inspanning of ziekte. Codlivine bestaat uit levertraan van kabeljauw waarop vitaminen en mineralen geŽnt zijn. Het heeft een typische geur. Er mag maximaal 5% van dit poeder aan een mix worden toevoegen. Door de donkerrode kleur kleurt de boilie ook nog wat donkerder.

Max.% te verwerken: 5%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: -
Verwerkbaarheid: -
Instant-Response: -

Cornflakes
Hťt ontbijt van de Amerikanen! Verkrijgbaar in diverse soorten en smaken waarvan de een wat meer voedingswaarde heeft dan de andere. Cornflakes zijn een op basis van maÔs gemaakte pellet die perfect tot meel kan worden vermalen. Dit meel heeft wel de eigenschap dat het niet zo goed uithardt omdat het veel vocht opneemt. Het koolhydraatgehalte ligt enorm hoog en cornflakes zijn tevens geschikt om als ingrediŽnt voor instant-respons boilies te gebruiken.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 8%
Koolhydraatgehalte: 72 %
Vetgehalte: 0%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Couscous
Couscous is hťt hoofdbestanddeel van de Marokkaanse keuken. Het is een deegwaar waarbij het meel van harde tarwe met water onder verhitting wordt opgeklopt, waardoor kleine korreltjes ontstaan die daarna gedroogd worden. Couscous heeft als nadeel dat het de boilie zeer week maakt wanneer deze te lang in het water ligt. Net zoals alle andere deegwaren is couscous zeer rijk aan koolhydraten.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 12%
Koolhydraatgehalte: 71 %
Vetgehalte: 2%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Deegkogel
Wanneer je op een nieuwe stek gaat beginnen en je de reactie van de karper op boilies nog niet kent, dan moet je eens een deegkogel proberen. Je bewaart een balletje deeg van de boilie-mix om het uit te proberen aan de hair of kneed het om een boilie heen als mantel. Vooral in het beginstadium van een voercampagne willen de karpers nog wel eens aarzelen om hard aas spontaan te nemen. Een deegkogel zal dan soms scoren waar een boilie het (nog) laat afweten.

Dextrose
Dextrose, ook wel glucose of druivensuiker genoemd, is de meest voorkomende mono-sacharide (suiker) uit het dieren- en plantenrijk. Zoals alle andere suikers is dextrose zeer rijk aan koolhydraten, maarliefst 99%. Net als alle andere suikers, heeft ook dextrose de eigenschap extra te binden. Wanneer een mix die het op de roltafel niet zo goed doet, kan druivensuiker wonderen doen. Let wel op: een te hoge dosering zal je boilies week maken.

Max.% te verwerken: 10%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 99%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Eendenkorrel
Deze korrel wordt gebruikt voor het voederen van eenden. Buiten de nodige eiwitten en koolhydraten zitten er ook algen(grit / meel) in verwerkt. De geur en smaak zijn enigszins flauw. Eendenkorrel kan dienst doen als vervanger van forelkorrels mits met toevoeging van een sterkere flavour of capelinmeel.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 19%
Koolhydraatgehalte: 33%
Vetgehalte: 5%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Ei
Juist, een gewoon kippenei een zeer belangrijk ingrediŽnt voor het maken van onze boilies. Het bevat de nodige dosis vetten en uiteraard ook lecithine dat als emulgator (binder tussen olie en water) kan dienen. Een ei in een mix kan veel gemakkelijker verwerkt wordt dan enkel en alleen ei albumine.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 13%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 11 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

Ei-albumine (kippeneiwit)
Dit is het eiwit dat verkregen wordt door het eiwit van het ei te spraydrogen (= bepaald productieproces). Het is een van de sterkste uitharders die er is. Meestal is 5% al ruim voldoende om een boilie aanzienlijk harder te maken. Het nadeel is wel dat de boilies droger worden en dus lichter in gewicht. Het heeft een zeer hoog eiwitpercentage en behoort tot de groep van de dierlijke eiwitten. Het is niet altijd goed bruikbaar in combinatie met ingrediŽnten die enigszins kleverig zijn, omdat het zelf ook al flink kan plakken. De eiwitkwaliteit is net als de uitharding ervan uitstekend. Een nadeel is dat het spul schrikbarend duur is.

Max.% te verwerken: 10%
Eiwitgehalte: 90%
Koolhydraatgehalte: 9%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

Eipoeder
Een enigszins vettig, vuilgeel kleurig meel. Eipoeder is het ei inclusief de - vethoudende - dooier in gedroogde toestand. Eipoeder ruikt sterker dan het merkwaardig genoeg een beetje naar vismeel ruikende ei-albumine. Het hard ook en stukje minder uit. Vreemd genoeg is het niet goedkoper dan ei-albumine. Bij een gelijke prijs zou je het beste kunnen gaan voor ei-albumine omdat daar minder van nodig is en het iets neutraler ruikt en smaakt. Eipoeder kleeft iets minder, waardoor het vrij gemakkelijk draait. Met puur eipoeder kan gevist worden maar de instant-respons is dan flauw. De eiwitkwaliteit is uitstekend. Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 50%
Koolhydraatgehalte: 3%
Vetgehalte: 45%
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Engels broodmeel
Hoewel het erg sterk zuigt, is dit een van de prettigst draaiende ingrediŽnten. Het is een zeer helderwitte meelsoort. Wanneer je dit als gewoon deeg gebruikt, reageert de karper (en de witvis) vrijwel onmiddellijk op dit spul. Helaas zuigt het ook als boilie veel water op en wordt het relatief snel zacht. Dit ingrediŽnt zou gebruikt kunnen worden om een goed harde mix wat meer instant-respons te geven, waarbij meteen de draai- en roleigenschappen kunnen worden verbeteren. Engels broodmeel is wat lastiger te verkrijgen maar is niet erg duur.

Kwantiteit: 60%
Hardheid: Gering
Binding: Matig
Rolbaarheid: Uitstekend
Eiwitgehalte: Gering
Instant-Response: Prima
Gewicht: 75 (zwaar)

Equivite
Net zoals Codlivine is Equivite een mineraal supplement dat vooral voor renpaarden gebruikt wordt, maar ook voor andere dieren een aanvulling van het dagelijkse rantsoen kan zijn. Zoals alle andere mineraal- en vitaminepreparaten is een dosis van ca. 5% meer dan voldoende.

Max % te verwerken: 5%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%

Erwten
Hierbij heb je de keuze uit de groene of bruine erwt die ook in de duivensport worden gebruikt, Beide erwten hebben dezelfde eigenschappen. Erwten dienen vermalen te worden tot meel en zo verder verwerkt te worden in de mix. Het hardt goed uit en verwerken zeer goed in de meeste samenstellingen.

Eiwitgehalte: 20%
Koolhydraatgehalte: 45%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: goed
Max.% te verwerken: 20%

Eivoer / birdseed voor vogels
Dit is het opfokvoer voor vogels, in de meeste gevallen kanaries. Op basis van eiwitten en koolhydraten geven velen de voorkeur aan CD geel of rood. Deze laatste bevat wat meer honing en ruikt erg prettig, Orlux daarentegen is neutraler en heeft een hoger vetgehalte. Nectarblend is een neutrale samenstelling, en Robin Red is voor liefhebbers van een meer gekruide rode boilie.

Birdseed is er ook in diverse varianten en grofheden. Birdy Mix is de meest grove hiervan en geeft de boilie een mooie grove / open structuur waardoor flavours en oliŽn gemakkelijk uit e boilie kunnen ontsnappen. Een echte aanrader in een boiliemix.

. C.D. Mix
Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 19%
Koolhydraatgehalte: 49%
Vetgehalte: 10%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

. C.D. Eivoer
Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 16%
Koolhydraatgehalte: 53%
Vetgehalte: 7%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

. Nectarblend
Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 15%
Koolhydraatgehalte: 42%
Vetgehalte: 5%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: redelijk
Instant-Response: goed

. Orlux
Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 16%
Koolhydraatgehalte: 48%
Vetgehalte: 13%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: redelijk
Instant-Response: goed

. Robin Red
Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 16%
Koolhydraatgehalte: 44%
Vetgehalte: 8%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Flamingokorrels
Flamingokorrels zijn een aanvulling op de voeding van flamingo's. De korrels lijken zeer veel op een doodgewone forelkorrel, doch is iets lichter van kleur. Deze korrel bestaat uit granen en zaden, suikers, visproducten en algen(meel/grit). Het soortelijke gewicht ligt vrij hoog dus zeer geschikt voor een zwaardere boilie. Zorg wel voor verse korrels omdat deze korrels vrij snel bederven.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 20%
Koolhydraatgehalte: 35%
Vetgehalte: 3%
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Garnalenmeel
Garnalenmeel heeft een aangename lichte visgeur. Het is meestal vrij grof van structuur en kan eventueel gemakkelijk nog verder worden fijngemalen. Een voordeel ten opzichte van vismeel is de veel betere instant-respons, maar een nadeel is weer de grotere zachtheid. Garnalenmeel kan vismeel gedeeltelijk vervangen, maar bij grotere hoeveelheden moeten er meer uitharders worden gebruikt om de zachtheid te compenseren. Garnalenmeel draait prachtig in combinatie met polentabloem. Garnalenmeel zwelt sterk op bij het koken waardoor kort koken dan ook de voorkeur heeft. De eiwitkwaliteit is prima, en ongeveer gelijk aan die van vismeel. Let wel: bij een te hoge dosering gaan onze boilies drijven en dat is in de meeste gevallen niet de bedoeling.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 55%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: zeer slecht
Verwerkbaarheid: redelijk
Instant-Response: goed


Gierst
Gierst is net zoals tarwe en rogge, een graansoort die we als ingrediŽnt best kunnen gebruiken door de graankorrel te vermalen. In tegenstelling tot tarwe en roggemeel, zwelt gierst veel minder op tijdens het koken. Gierst is beter verteerbaar en bevat een vrij hoog koolhydratengehalte. Gierst wordt snel ranzig. Maal dus nooit meer dan nodig is.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 11 %
Koolhydraatgehalte: 70%
Vetgehalte: 4%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Gluten
Gluten zijn zogeheten kleefeiwitten. Nu snap je ook hoe 'Gluton' aan zijn naam komt. De plakkerigheid van gekookte aardappelen wordt veroorzaakt door de gluten die ze bevatten, en ook de meeste graansoorten bezitten relatief veel gluten. Gluten maakt een meel rekbaar en elastisch wanneer het wordt bevochtigd. We kennen gluten in zuivere vorm als het product Tarwegluten. Het heeft een heerlijke geur (denk maar aan brood) en de vissen zijn er dol op. Iets wat voor een eiwitconcentraat vrij ongebruikelijk. Hoewel gluten prima kleven, harden ze na verhitting niet uit. Ze maken een boilie op zijn best een beetje elastisch, nooit hard. Te veel gluten geven 'rubberdeeg' en daar is niets mee te beginnen. Het opzwellen van de deegworst, wanneer die uit de spuit komt, is ook te wijten aan de gluten. Bovendien veroorzaken ze bij het handmatig draaien van de worst de beruchte 'luchtinslag'. Een goede boiliemix bezit dus maar net zoveel gluten als nodig is om het deeg heel licht te laten 'plakken'. En dat is dus vrij weinig! Er zijn ook niet plakkende gluten zoals MaÔsgluten. MaÔsgluten binden in het geheel niet en maken de boilie hard.

Max.% te verwerken: - %
Eiwitgehalte: - %
Koolhydraatgehalte: - %
Vetgehalte: - %
Uitharding: matig
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Gortmeel (bloem)
Gort is eigenlijk niets anders dan een onderdeel van de gerst. Het is een gerstkorrel waarvan het harde vliesje en gedeeltelijk de kiem vanaf is afgeslepen. Net als gierst, is gortmeel licht verteerbaar en zwelt nauwelijks tijdens het koken. Zoals bij de meeste granen ligt het eiwitgehalte vrij laag, het koolhydraatgehalte ligt echter vrij hoog.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 10%
Koolhydraatgehalte: 72%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Griesmeel (tarwe en rijst)
Griesmeel is waarschijnlijk een van meest gebruikte boilie-ingrediŽnten. Omdat er eigenlijk meerdere soorten griesmeel bestaan, noemen we hier de twee meest gebruikte.

Tarwe griesmeel heeft als eerste en voornaamste eigenschap, dat het een boilie superhard maakt. Zelfs na meerdere uren in het water blijft de boilie hard. Tarwegries is verkrijgbaar in verschillende korrelgrootten. De meest gebruikte variant is de extra fijne. Deze korrelgrootte komt overeen met ongeveer 60 mesh. Het koolhydraatgehalte ligt hoog en dat maakt griesmeel tot een excellent bestanddeel. Tarwegries is lichtgeel van kleur en tamelijk goedkoop,

Rijstgries (ook wel rijstkreem genoemd) heeft dezelfde bindende eigenschappen als tarwegries, maar hardt minder goed uit. Het soortelijke gewicht ligt ook wat hoger dan die van tarwegries. Griesmeel is in wezen een tarwebloem in een 'gekorrelde' variant. Dat maakt griesmeel bij de verwerking tot een product met veel gezichten. De korrels kleven namelijk in het geheel niet, maar gaan ze - na even geweekt te hebben - dat wťl doen. Op dat moment wordt griesmeel ook behoorlijk plakkerig. Doe als test maar eens een beetje griesmeel in een kopje water en kijk maar eens wat er gebeurd; het lost op, het verpapt. Om op te lossen heeft het echter veel vocht nodig en daardoor zuigt griesmeel vreselijk. Het vervelende is dit dat zo blijft tot de korrels zijn opgelost. Voor grote hoeveelheden is griesmeel ongeschikt. Niettemin is griesmeel heel goed als ingrediŽnt in een mix te gebruiken; het hardt goed uit en heeft een heel goede instant-respons. Griesmeelvervangers zijn b.v. maÔs, wouwbloem en polentabloem. Ze hebben ongeveer dezelfde eigenschappen, zijn als bulk bruikbaar en draaien veel neutraler. Alleen qua instant-respons blijft griesmeel beter.

. Tarwegriesmeel
Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 12 %
Koolhydraatgehalte: 73%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

. Rijstgriesmeel
Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 8%
Koolhydraatgehalte: 78%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Haringmeel
Haringmeel behoort tot de dierlijke, eiwit houdende ingrediŽnten. Het is trouwens ook het vismeel met het hoogste vetgehalte. Het is het hoofdbestanddeel van de welbekende forelkorrels. Met 75% eiwitten is haringmeel het hoogst eiwithoudende vismeel. Het kan perfect gemengd worden met alle andere vismelen om zo tot een vismeelmix te komen. Haringmeel is zeer vet en dat komt dan weer goed van pas bij het verwerken. De scherpe geur laat een herkenbaar spoor achter dat onze vriend karper moeilijk kan negeren.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 75%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 13%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Havermoutmeel
Havermoutmeel is een zeer uitgebalanceerd bestanddeel dat qua eigenschappen moeilijk te overtreffen is. In combinatie met enkele ingrediŽnten die een hoger eiwitgehalte hebben, kan men met havermoutmeel de geschikte boilie vervaardigen. Wel wordt afgeraden om havermoutmeel als bulkingrediŽnt te gebruiken. Dit omdat bij een te hoge dosering de boilie tijdens het koken geweldig zwelt.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 14%
Koolhydraatgehalte: 63%
Vetgehalte: 7%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: niet goed
Instant-Response: zeer goed

Hennepzaad (gemalen)
Hennep (ook wel kemp genoemd) is als partikel perfect te gebruiken. Menige karper heeft zich al door dit kleine (dan wel gekookt) bolletje laten verleiden. Hennepzaad is eveneens geschikt om als ingrediŽnt in een boiliemix te verwerken. Omdat kempzaad vrij veel olie bevat, is het aan te raden steeds wat griesmeel samen met de kemp te vermalen, dit om kleven te vermijden. In vrijwel elke mix kan men hennepzaad gebruiken, of het nu over een melk- of vismeelmix gaat, kemp laat zich altijd perfect verwerken. Ook de gebrande versie, de zogenaamde geroosterde hennep is bij velen een favoriet bestandsdeel.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 20%
Koolhydraatgehalte: 35%
Vetgehalte: 20%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: redelijk
Instant-Response: zeer goed

Hondenbrokken
Hondenbrokken zijn in verschillende variaties en van diverse merken te koop. Je kunt hondenbrokken als drijvend aas gebruiken, maar wij ook gemalen door de boiliemix. Omdat het een vrij goedkoop bestanddeel is, zijn honden brokken nog steeds enorm populair. Hondenbrokken bevatten alle mogelijke bouwstoffen om er een volwaardig aas mee te vervaardigen. Men kan tot 50% van de totale samenstelling aan hondenbrokken gebruiken. Voorzien van een attractieve flavour, is dit vaak succes verzekerd!

Max.% te verwerken: 50%
Eiwitgehalte: 28%
Koolhydraatgehalte: 45%
Vetgehalte: 10%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Karperkorrels
Deze korrels (pellets) worden in viskwekerijen gebruikt voor het opfokken van karpers. Net zoals de forelkorrel, bevat deze karperkorrel alle noodzakelijke bouwstoffen die de karper zich maar kan bedenken. Het hoofdbestanddeel is natuurlijk vismeel, maar ook diverse suikers en een goed eiwitpatroon maken van deze karperkorrel een ingrediŽnt dat zeer de moeite waard is. Het is een relatief goedkoop product dat nog steeds zeer populair is. Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 33 %
Koolhydraatgehalte: 22%
Vetgehalte: 7%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

Kattenbrokken
Kattenbrokken zijn net als hondenbrokken geen echt ingrediŽnt maar meer een totaalvoer. Bovendien een voer dat in zeer vele soorten te verkrijgen is. Kattenbrokken hebben - net zoals veel producten die al voorverhit zijn geweest - een uitstekende instant-respons! Bovendien bezitten ze een goede voedingswaarde. Helaas dienen kattenbrokken eerst te worden gemalen, in een koffiemolen of iets dergelijks (feest!). Het ontstane meel zuigt enorm, zodat je het beste af en toe even kunt pauzeren om het vocht te laten intrekken. Bovendien zitten er in kattenbrokken vrij veel gluten, waardoor kleverige uitharders als lactalbumine of ei-albumine niet zijn aan te raden. Extra uitharders zijn nodig omdat kattenbrokken anders een te slappe boilie geven. De beste resultaten krijg je wanneer er 5 delen kattenbrokkenmeel gemengd worden met ťťn deel Polentabloem. Dit draait prima en geeft redelijk harde boilies.

Max.% te verwerken: 50%
Eiwitgehalte: 30%
Koolhydraatgehalte: 45%
Vetgehalte: 10%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Koekjesmeel
Onder koekjesmeel verstaan we een diversiteit aan gemalen koekjes. Er bestaat natuurlijk wel wat verschil tussen bv. Langevinger meel (boudoirkoekjes) en gemalen "Zaanse Kermis". Wij gaan uit van standaard koekjesmeel. Het bevat veel suikers (dus veel koolhydraten), en ook het vetgehalte ligt aan de hoge kant, Het nadeel dat aan de meeste koekjesmelen kleeft, is dat ze zeer slecht uitharden. Het voordeel is dan weer dat ze zeer goed te verwerken zijn.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 7%
Koolhydraatgehalte: 70%
Vetgehalte: 20%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Kuikenopfokmeel
De naam zegt het al: een opfokmeel voor kuikens. Vrij zoet, en op het eerste gezicht lijkt het veel op babycom. Het bestaat grotendeels uit geŽxpandeerd maÔsmeel. Kuikenopfokmeel kan als bulkingrediŽnt dienst doen. Verwerkt zeer goed en hardt eveneens goed uit. Kuikenopfokmeel is in bulk op vrij goedkoop.

Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 21 %
Koolhydraatgehalte: 26%
Vetgehalte: 5%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Lactalbumine
Lactalbumine behoort tot de groep melkeiwitten en het is niets minder dan melkeiwit. Dit melkeiwit heeft een voortreffelijk aminozuurpatroon plus een goede instant-respons en dat is een vrij zeldzame combinatie. Bovendien heeft het zeer goede uithardende kwaliteiten in lage hoeveelheden. Het enige nadeel is, dat lactalbumine erg duur is! Wanneer de basismix van niet bindende ingrediŽnten is, b.v. wouwbloem, maÔsmeel, vismeel, - dan is lactalbumine een erg goed bindmiddel. Echter een erg grof meel kan het echter niet bij elkaar houden, daar is een echt 'vulmiddel' bij nodig, bijv. in de vorm van polentabloem. De andere kant van de medaille is dat het in combinatie met grotere hoeveelheden 'bloemachtigen' te kleverig wordt: samen met sojabloem ontstaat pure lijm! Lactalbumine is in veel mixen al hardend in een hoeveelheid van 5%. Nog een voordeel is dat lactalbumine nooit in de verpakking zou gaan klonteren, in tegenstelling tot weipoeders.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 80%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Lactalbumine 30%
Lactalbumine is een ProteÔnepoeder afkomstig uit melkwei (kaasfabricage). Het is rijk aan eiwit, maar het heeft een niet zodanig goed aminozuurpatroon als lactalbumine. Waarschijnlijk is er ook een fors aandeel melkpoeder in gebruikt. Melkpoeder bezit een eiwitpercentage van 30% en van goede kwaliteit plus een grote hoeveelheid lactose (melksuiker), die de smaak ten goede komt, maar erg kleverig is. Dit soort melkproducten wordt veel gebruikt in de veehouderij onder merknamen als Vitamealo (kalverenmelk), Milkivit, Lactopro en Nukamel. Lactalbumine 30% gedraagt zich als een verdunde 85% lactalbumine. Uitharding en weerstand tegen week worden zijn aanwezig, maar beduidend minder. Dit product is in de eerste plaats te gebruiken als smaakmakers in mixen die van zichzelf al vrij hard zijn en niet te veel kleven.

Kwantiteit: 25%
Hardheid: Goed
Binding: Goed
Rolbaarheid: Mix afhankelijk
Eiwitgehalte: 35%
Instant-Response: Prima
Gewicht: 55 (middel)

Lactose (melksuiker)
Lactose is de suiker (koolhydraten) van de melk. Zeer voedzaam, maar ook hier geld: niet overdrijven, omdat het deeg tijdens het koken uit elkaar kan vallen. Zoals elke suiker heeft lactose een zeer goede bindkracht.

Max.% te verwerken: 10%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 97%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Lammerfok (lammerenmelk)
Boordevol essentiŽle elementen voor het opfokken van lammeren. Ideaal te gebruiken in combinatie met wat caseÔne, tarwemeel en griesmeel en voorzien van de nodige flavour: een echte knaller! Perfect geschikt voor diegenen die van een medium harde boilie houden.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 24%
Koolhydraatgehalte: 42 %
Vetgehalte: 22%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Leverpoeder
Leverpoeder is in werkelijkheid leverextract. Het bevat alle essentiŽle voedingseigenschappen van de lever, afkomstig van varkens of runderen. Er is wel verschil tussen de diverse soorten leverpoeder. Met andere woorden, er zijn een aantal verschillende kwaliteiten verkrijgbaar zijn. In tegenstelling tot pure lever, waarvan het eiwitgehalte rond de 30% ligt, heeft leverpoeder een veel hoger eiwitgehalte. Kan prima gebruikt worden als toevoegsel in een vlees of vismix en om het geheel een specifieke geur of smaak te geven. Leverpoeder is een zeer fijn gemalenmeel en stuift enorm. Leverpoeder is ook vrij duur.

Max.% te verwerken: 10%
Eiwitgehalte: 72%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Lijnzaad (gemalen)
Lijnzaad is afkomstig van een grasachtig weefsel (plant). Lijnzaad wordt vooral gebruikt in de medische sector of als olie door kunstschilders. Lijnzaad in gemalen toestand is een ideaal ingrediŽnt voor de boiliemix. Door het onttrekken van de olie uit de lijnzaad ontstaat de zogeheten lijnkoek. Door het hoge vetgehalte werkt lijnzaadmeel erg laxerend. Overdrijf niet te veel met dit ingrediŽnt want de vissen zijn er snel door verzadigd.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 20%
Koolhydraatgehalte: 3%
Vetgehalte: 35%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: redelijk
Instant-Response: zeer goed

MaÔsgluten
MaÔsgluten zijn de eiwitten van de maÔskorrel. In tegenstelling tot tarwegluten is de bindkracht van maÔsgluten te verwaarlozen. Bij het uitharden is het juist net andersom, maÔsgluten maken een boilie keihard. MaÔsgluten bevatten verder een vrij hoog eiwitgehalte.

Max.% te verwerken: 15
Eiwitgehalte: 65 %
Koolhydraatgehalte: 15%
Vetgehalte: 5%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

MaÔsmeel - maÔsbloem
MaÔsmeel of maÔsbloem wordt verkregen door maÔs te vermalen. MaÔsmeel is een van de meest gebruikte basisingrediŽnt in een boiliemix. Het bevat de nodige koolhydraten en de uitharding ervan is vrij goed. Er zijn vrij veel soorten maÔsmeel te koop waarbij de grofheid van het meel flink kan verschillen. Hoe fijner het meel, hoe beter het draait, maar hoe ook hoe 'zachter' de boilie wordt. Bij maÔsmeel is er van zachtheid geen sprake. Alleen het zoete en smakelijke babycorn meel is relatief zacht. Omdat wouwbloem nog beter draait, gebruik je maÔsmeel iets minder in bulk. MaÔsmeel heeft een laag eiwit gehalte van heel matige kwaliteit. MaÔsbloem is een nog fijnere variant, maar het enige nadeel is dat het niet zo goed uithardt. Zowel maÔsmeel als maÔsbloem mag niet te lang blijven staan, want het bederft redelijk snel.

Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 12%
Koolhydraatgehalte: 75%
Vetgehalte: 4%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant response: zeer goed

MaÔszetmeel - MaÔzena
MaÔszetmeel wordt veelal in de keuken gebruikt als sauzenbinder: MaÔzena. MaÔszetmeel bevat net zoals aardappelzetmeel geen eiwitten. De uitharding is niet bepaald slecht te noemen en de Instant-Response is uitstekend. Een product waar we in geen geval mee mogen overdrijven omdat bij over dosering de boilie kan stuk koken. MaÔszetmeel is een ideaal ingrediŽnt om het koolhydraatgehalte van een mix wat op te schroeven.

Max.% te verwerken: 25
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 85%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Makreelmeel
Makreelmeel is een van de vele soorten vismeel. Het is redelijk vet en bevat erg veel eiwitten. Het kan gemixt worden met andere soorten vismeel en zo verwerkt worden in een vismeelboilie. Makreelmeel heeft een iets scherpere geur dan gewoon witvismeel. Op gebied van eiwitten en koolhydraten komt het echter overeen met alle andere vismelen.

Max % te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 70%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 12%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Maniokmeel
De maniokwortel staat op veel menuís in verschillende Afrikaanse landen, toch is deze plant van Amerikaanse oorsprong. Van de wortel van deze plant wordt het zeer bekende tapiocameel gemaakt. Het is uitermate fijn van structuur. Maniokmeel bevat een behoorlijke dosis zetmeel, dus een gebrek aan koolhydraten zal er zeker niet zijn. Het is erg voedzaam, maar verteert niet zo goed.

Max % te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 32%
Koolhydraatgehalte: 60%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Melassemeel
Melassemeel is niet te vergelijken met coprah-melasse. Het is een meel afkomstig van de gemalen stengels van rietsuiker. Melasse als vloeistof wordt al erg veel gebruikt en melassemeel past daar erg goed bij. Bij een te hoge dosering melassemeel kan het deeg uit elkaar vallen of zeer slecht rollen.
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 15%
Koolhydraatgehalte: 40%
Vetgehalte: 5%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Melkpoeder (magere en volle)
Magere melkpoeder is bij veel karpervissers erg populair. Er bestaan twee soorten melkpoeder: magere en volle melkpoeder. Volle melkpoeder is veel beter van smaak en bevat veel meer vetten. Vette melkpoeder mag niet oud zijn want het product bederft vrij snel.

- Magere melkpoeder
Max % te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 35%
Koolhydraatgehalte: 50%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

. Volle melkpoeder
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 30%
Koolhydraatgehalte: 40%
Vetgehalte: 25%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Natrium CaseÔnaat
Ook weer een melkeiwit wat beter bekend staat als sodium caseÔnaat. Dit ingrediŽnt is de wateroplosbare vorm van caseÔne. Natrium CaseÔnaat is het Broertje van Calcium CaseÔnaat, maar wel een met een vervelend karakter. Dit spul wordt namelijk pure siliconenkit wanneer er water bij komt. Bovendien verdampt het meteen in het water, zodat de boilie erg slap wordt. Natrium-CaseÔnaat is in verschillende korrelgroottes te krijgen, de meest voorkomende soort is de walsgedroogde. Natrium-CaseÔnaat is erg ligt en het drijft op water. De engelse benaming voor Natrium CaseÔnaat is Sodium-CaseÔnaat.

Melkeiwit met een mooi aminozuurpatroon.
Max.% te verwerken: 10%
Eiwitgehalte: 95%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Olie
Olie zijn de vetten (in vloeibare vorm) die uit diverse granen, zaden, vruchten of zelfs uit noten onttrokken worden. Ze bevatten allemaal 100% vet. Karpervissers gebruiken olie om een deeg smeuÔg te maken en de rolbaarheid ervan te verbeteren. Olie kan ook gebruikt worden om b.v. een te sterk geconcentreerde flavour te verdunnen via de toevoeging van een emulgator. De meest populaire oliŽn zijn zonder twijfel sojaolie, maÔsolie en tarwekiemolie.

Max % te verwerken: 5%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 100%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: goed

P.T.X.
P.T.X. is eigenlijk geen vogelvoer maar meer een eivoer. Oftewel een voer dat enorm veel vitaminen en mineralen bevat net als de nodige eiwitten en koolhydraten. Een product dat dus gemakkelijk in een boiliemix kan worden gebruikt. P.T.X. is alleen niet zo makkelijk te vinden en de prijs is relatief hoog. In de dierenspeciaalzaak is zeker een vervangend eivoer te vinden dat de rol van P.T.X. kan overnemen. Een voorbeeld hiervan is CD-eivoer.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 18%
Koolhydraatgehalte: 46%
Vetgehalte: 5%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Pavo veulenopfokkorrel
Pavo is een merknaam en vertegenwoordigt een boel samenstellingen die geschikt zijn voor het welzijn van paarden. In het Pavo-gamma zitten buiten verschillende soorten diervoeder ook een uitgebreid aanbod aan toevoegingen. Een opfokkorrel is in dit geval een samengesteld voeder voor veulens. Deze opfokkorrel zit boordevol koolhydraten en voorzien werd van de nodige eiwitten. Het heeft ook een typische, zoete geur. Iets om een keet uit te proberen. Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 26%
Koolhydraatgehalte: 35%
Vetgehalte: 5%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Pavo Din O Ral - vitamineeraal supplement Ook weer een paardenvoer. Pavo Din O Ral is meer een toevoeging van mineralen en vitaminen. Het bevat een hele boel essentiŽle aminozuren die belangrijk zijn in een uitgebalanceerde mix. Ook dit product wordt in de paardensport gebruikt wanneer paarden ziek zijn geweest of wanneer ze een zware inspanning hebben geleverd. Het is geschikt als vitamineeraal supplement voor karpers. Gebruik maximaal 5% van in een mix.

Max.% te verwerken: 5%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Pedigree Pal (Adult - Junior)
Hondenvoeding, zowel de Adult (volwassen) als de Junior (puppies) Pedigree Pal is geschikt als basis voor een boiliemix. Het bevat de nodige bouwstoffen en bijna alle elementen die eveneens goed zijn voor karpers. De Junior versie heeft meer eiwitten dan de Adult, maar met de verhouding koolhydraten is het juist andersom. Ook de dosis vetten is iets meer vertegenwoordigd in de Juniorversie.

- Pedigree Pal Adult
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 26%
Koolhydraatgehalte: 43%
Vetgehalte: 16%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

- Pedigree Pal Junior
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 32%
Koolhydraatgehalte: 31 %
Vetgehalte: 21 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Pindameel
Afkomstig van de pindanoot (apenootjes) die vermalen wordt. Dit is een zeer gevaarlijk product. Het is op de eerste plaats een "killer" wat de vangsten betreft. Het is op de eerste plaats gevaarlijk omdat het zeer snel bederft. Er komt een zeer gevaarlijke schimmel (zwart van kleur) op te staan en dat is het moment om het hele boeltje weg te kieperen. Dus uitkijken met pinda's en pindameel. Zelf pinda's vermalen kan natuurlijk ook, alleen is het een tijdrovende klus. Pindameel kan net als vismeel in grote hoeveelheden gebruikt worden.

Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 30%
Koolhydraatgehalte: 12%
Vetgehalte: 52%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: redelijk
Instant-Response: goed

Polenta
Polenta is een maÔsproduct. Het is eerst gekookt, daarna gedroogd en vervolgens gemalen. Polenta is in verschillende fijnheids gradaties te krijgen. Hier geldt weer: hoe grover hoe harder, maar hoe moeilijker te draaien. Verstandig is om niet meer dan 10% van de grofste soort niet gebruiken. De boilies worden er steenhard door, maar dit hangt uiteraard ook af van de rest van de mix. Voor de rest heeft polenta ongeveer dezelfde eigenschappen als maÔsmeel. Het belangrijkste en zeer aantrekkelijk is het feit dat polenta zeer goedkoop is, en in bijna elke mix prima te verwerken is.

Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 12%
Koolhydraatgehalte: 50%
Vetgehalte: 3%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Polentabloem
Polentabloem is een geweldig product en is zeer goed te verwerken in een mix. Het heeft een goede instant-respons en hardt prima uit. Polentabloem neutraliseert plakkerige mixen en is tevens samen met een minieme hoeveelheid Lactalbumine in staat grote hoeveelheden neutraal materiaal 'mee te nemen'. Een nadeel aan polentabloem is, dat het nagenoeg geen voedingswaarde heeft. Polentabloem verbetert de functionele eigenschappen van vrijwel iedere mix, en is ook goed te gebruiken in simpele boilies. Polentabloem zwelt flink tijdens het koken, maar het krimpt weer bij het afkoelen. Polenta is een goedkoop ingrediŽnt en kan ruim in een boiliemix worden verwerkt.

Kwantiteit: 60%
Hardheid: Prima
Binding: Weinig
Rolbaarheid: Zeer goed
Eiwitgehalte: Krap 10%
Instant-Response: Heel goed
Gewicht: 60

Protamil
Protamil is aardappeleiwitisolaat en een echt Hollands product. Het heeft een goed aminozuurpatroon en een zeer overheersende, kenmerkende geur. Het meel is grijsachtig en bijzonder fijn van structuur: het stuift geweldig. Wel is dit product bijzonder lastig te verwerken. Eiwitbinders als Lastalbumine en Ei-albumine werken er echter niet goed op. Tarwegluten en tarwebloem (evenals griesmeel) doen het wel aardig, maar bij de hoeveelheden die goed pakken wordt het deeg weer te elastisch. Suikers en olie kunnen de binding helpen te versterken. Dit product wordt meestal in kleine hoeveelheden gebruikt in een mix, die van zichzelf al enigszins plakkerig is. Je kunt er de voedingswaarde mee verhogen en het geeft in elk geval een originele smaak aan de boilie. Een goede combinatie is samen met Bloedpoeder.

Kwantiteit: 25%
Hardheid: Redelijk
Binding: Nihil
Rolbaarheid: Slecht
Eiwitgehalte: krap 90%
Instant-Response: matig
Gewicht:50

Puddingpoeder
Een product dat van de witvisserij naar de karpervisserij is overgewaaid (net als vele andere producten). Echt een aanrader voor diegenen die met een natuurlijke smaakmaker aan de slag willen. Puddingpoeder kan tot 20% van uw samenstelling uitmaken, maar wordt dan wel zeer moeilijk om de mix nog te rollen.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 85%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Rietsuiker
Suiker barst van de koolhydraten en is iets waar de karper verzot op is. Gebruik geen te hoge dosering omdat het deeg anders tijdens het koken uit elkaar kan vallen.

Max.% te verwerken: 15%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 99%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Rijstgluten
Gesteld kan worden, dat dit in feite de eiwitten van de rijstkorrel zijn. Net als bij maÔsgluten is de bindkracht van rijstgluten bijna te verwaarlozen, de uitharding daarentegen is optimaal. Helaas is dit product niet makkelijk in de handel te vinden, waardoor het meestal gewoon door maÔsgluten wordt vervangen.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 65%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Rijstkreem
Rijstkreem is eigenlijk een synoniem voor rijstgriesmeel. Fijn gemalen rijstkorrels die in de voedingsindustrie vooral gebruikt worden als toevoegsel in pudding en soortgelijke nagerechten. Het is een vrij zwaar ingrediŽnt maar een ideaal ingrediŽnt om in een licht gekleurde samenstelling te gebruiken. Het is bovendien een zeer goedkoop product dat als bulk dienst kan doen.

Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 8%
Koolhydraatgehalte: 78%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: zeer goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Robin Red
Robin Red is de merknaam van 1 van Haiths vogelzaden: de Robin Red. Robin Red bevat o.a. kruiden en kleine pepertjes. Robin Red is zeer kruidig, heeft een sterke rode kleur die de boilies mooi donkerrood kleurt. Dit laatste dankzij de rode kleurstof Carophyl. Robin Red wordt met name gebruikt als kleurmiddel voor vogels tijdens vogelshows.

Er is nogal wat verschil wat Robin Red kwaliteit betreft. De eerste en volgens kenners de beste Robin Red variant is die van de Engelse fabrikant Haith's. Daarnaast is de Robin Red van Starbaits en UCP ook bijzonder goed. Haith's maakt tevens nog andere vogelvoeders zoals Nectarblend en super Robin Red.

Max.% te verwerken: 10%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 8%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Roggebloem
Roggebloem wordt gebruikt door de bakkers om het dagelijkse brood te bakken. Karpervissers gebruiken het al jaren met succes als bulkproduct. Het heeft een zeer goede instant response en is zeker goed van smaak. Bij het gebruik van roggebloem begint het deeg na het rollen of spuiten van worsten te zwellen wat het rollen van de boilies een stuk moeilijker maakt. Roggebloem bevat iets minder eiwitten dan roggemeel, maar heeft dan weer meer koolhydraten. Een vervanger voor roggebloem is b.v. meergranenmeel.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 8%
Koolhydraatgehalte: 73%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Roggemeel (tarwemeel)
Een product waarmee je zo aan de gang zou kunnen zonder het gebruik van eieren. Roggebloem is echter lastig te verkrijgen. Dit wordt misschien veroorzaakt door de beperkte houdbaarheid van dit olierijke meel. Als boilieingrediŽnt is het niet bijzonder populair, wat misschien met de grijsbruine kleur te maken heeft. Roggemeel combineert heel goed samen met vismeel; een combinatie van gelijke delen voldoet prima. Ook caseÔne, polentabloem en wouwbloem combineren uitstekend. Roggemeel heeft praktisch gezien nagenoeg dezelfde eigenschappen als Tarwemeel. Roggemeel is wat lichter van kleur, zwaarder, het eiwitpercentage is een tikje hoger en net als van roggemeel redelijk goed van kwaliteit. Er zijn ook zogenaamde Reformkwaliteiten, speciaal voor menselijke consumptie, maar die bezitten veel minder geschikte eigenschappen.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 10%
Koolhydraatgehalte: 55%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Sardienmeel
Ook weer een vismeelvariant. Het is de gedroogde, gemalen versie van de sardien. Ook deze vismeelvariant heeft een redelijk hoog vetgehalte kan perfect gecombineerd worden met andere soorten vismeel. Het heeft net zoals de andere vismelen een uitgesproken geur die direct herkenbaar is. Sardinemeel kan in combinatie met een goede flavour ook zeer goede resultaten boeken.

Max.% te verwerken: 20
Eiwitgehalte: 60%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 11 %
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Schapenkorrel / schapenbix
In de beginperiode van het karpervissen was dit ťťn van de meest gebruikte ingrediŽnten. Het was en is nog steeds, goedkoop en dat is en was natuurlijk belangrijk. Schapenbix rolt als een trein en het ruikt zeer goed. Het heeft slechts een nadeel: de aantrekkingskracht van schapenbix is vrij snel uitgewerkt.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 17 %
Koolhydraatgehalte: 20%
Vetgehalte: 4%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Soja-isolaat
Soja-isolaat is vrijwel het pure eiwit uit de sojaboon. Het zit in veel mixen voor sporters (evenals melkeiwitten), waar het dient voor de eiwitopbouw (spierversterking). Het is vrij duur spul dat veel word gebruikt als bij-ingrediŽnt waar het dient als smaakmaker. Ook soja-isolaat hardt niet uit. Het grote verschil met sojabloem is het ontbreken van zetmeel, waardoor het veel minder plakt en waardoor de instant-respons minder is. Bij het koken zwelt soja-isolaat ook nog eens enorm op, zodat je het eigenlijk alleen in kleine hoeveelheden in harde mixen kunt gebruiken. Mixen waar veel wouwbloem, maÔsmeel, polenta, polentabloem en in mindere mate griesmeel voorkomt. Vis - en vleesmeel komen ook in aanmerking. Soja-isolaat behoort tot de lichtste ingrediŽnten. Er valt dan ook een leuke drijvende boilie van te maken, die erg lang goed blijft en ook stevig is.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 85%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Sojameel - ontvet
Ook wel sojabloem genoemd. Sojameel of -bloem is in boilies waarschijnlijk ook weer 1 van de meest gebruikte bestandsdelen. Het zit bijna in elke kant-en-klaar mix die in de handel wordt aangeboden. Sojameel -ontvet is in de meeste gevallen getoast. Het meel heeft een kortstondige verhitting ondergaan. Het is iets donkerder van kleur dan vet sojameel en heeft een uitgesproken, lekkere smaak. Ontvet sojameel bevat iets meer eiwitten dan de vette versie en ook het koolhydraatgehalte ligt iets hoger. Een nadeel van sojameel -ontwet is, dat het vrij snel bederft. Het gevaarlijke is dat je dat niet meteen ziet of ruikt.

Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 47%
Koolhydraatgehalte: 30%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Sojameel - vet
Een kwestie van smaak, de een gebruikt de vette en de andere visser de ontvette variant. Op gebied van eigenschappen zijn beide sojamelen aan elkaar gelijk. Het grote verschil zit hoofdzakelijk in het soortelijke gewicht. Vet sojameel is minder zwaar. Net zoals ontvet sojameel is het vette even gevaarlijk als het over bederven gaat. Beide sojamelen laten zich in de meeste samenstellingen perfect verwerken.

Max.% te verwerken: 40%
Eiwitgehalte: 40%
Koolhydraatgehalte: 25%
Vetgehalte: 25%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Sojabloem
Een uitstekend basisingrediŽnt mits het goed zou uitharden. Helaas is dat niet het geval. Door zijn goede instant-respons en prima voedingswaarde kan sojabloem een belangrijke aanvulling zijn in harde mixen. Sojabloem is als binder behoorlijk kleverig. Sojabloem is meestal in min of meer ontvette toestand te koop. Er zijn ook gespecialiseerde zaken die vette sojabloem verkopen. Denk ook hier weer aan de beperkte houdbaarheid!

Kwantiteit: 50%
Hardheid: Heel matig
Binding: Goed
Rolbaarheid: Goed
Eiwitgehalte: 50%
Instant-Response: Goed
Gewicht: 50

Sojaschroot
Dit meel ontstaat na het onttrekken van de olie aan het binnenste van de sojaboon. Het is eigenlijk enkel en alleen de mantel van de sojaboon die vermalen wordt. Het eiwitgehalte ligt een stuk lager dan bij de twee bovenstaande melen. Ook een ingrediŽnt dat niet veel verkocht meer wordt.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 35%
Koolhydraatgehalte: 25%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Speculaas - gemalen
Juist, speculaas maar dan gemalen. Een ingrediŽnt dat erg kruidig ruikt en veel suiker bevat (koolhydraten!). Speculaas behoort eigenlijk tot de familie van de koekjesmelen en is in droge toestand vrij licht. Door het nat te maken wordt het redelijk zwaar, en in combinatie met wat caseÔne, soja, maÔsmeel, roggemeel en een beetje griesmeel, geeft gemalen speculaas een goed te rollen boilie. Voorzien van een aangepaste smaakstof (b.v. speculaaskruiden) zal dit een zeer goed vangende boilie kunnen zijn.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 7%
Koolhydraatgehalte: 70%
Vetgehalte: 20%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Tarwebloem
Tarwebloem is 1 van de hoofdbestanddelen van brood. Tarwebloem is een ingrediŽnt dat zeer veel gebruikt wordt. Het heeft eigenlijk weinig of geen negatieve eigenschappen. Het rolt zeer goed, is erg goedkoop en de karper is er gek op vanwege de smaak. Kan in de mix b.v. roggebloem vervangen om het zwellen na het koken te verminderen.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 11 %
Koolhydraatgehalte: 70%
Vetgehalte: 1 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Tarwegluten
Wanneer het deeg te brokkelig is, zal door het gebruik van tarwegluten het deeg beter bij elkaar blijven en het rollen vergemakkelijkt worden. Bij een te hoge dosis is het deeg gewoon niet meer te verwerken en lijkt het meer op een stugge massa, nagenoeg te vergelijken met stopverf. Net zoals bij de andere gluten, is het eiwitgehalte van tarwegluten zeer hoog.

Max.% te verwerken: 15%
Eiwitgehalte: 90%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed tot zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Tarwekiemen
Nog een graansoort. Tarwekiemen bevatten ongeveer 30% eiwitten en die zijn van een zeer goede kwaliteit d.w.z. dat het overgrote deel van deze eiwitten op een juiste manier kan worden omgezet in energie. Het dient natuurlijk ook voor de aanmaak van weefsel. De bindkracht van tarwekiemen is alleen niet zo uitstekend. Op gebied van uitharden zitten we redelijk goed. De smaak echter is bijzonder goed.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 30%
Koolhydraatgehalte: 20%
Vetgehalte: 11 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Tarwemeel - volkoren
Tarwemeel is ťťn van die ingrediŽnten die in nagenoeg geen enkele boilie samenstelling zal ontbreken. Het verschil met tarwebloem is dat tarwemeel meer vezels bevat. Tarwemeel is op zich verkrijgbaar in verschillende versies, denk maar aan het meergranenmeel van zes, zeven of tien granen. Vers van de molenaar en dan snel verwerken is een absolute aanrader!

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 10%
Koolhydraatgehalte: 65%
Vetgehalte: 2%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant response: zeer goed

Tarwezemelen
Tarwezemelen zijn de pelletjes oftewel de huid van de tarwekorrel. Zemelen worden verkregen na het pletten van de tarwekorrel. Na het onttrekken van de bloem, blijven de zemelen over. Een op zich vrij licht product dat zeer slecht uithardt. Wanneer er teveel zemelen in de mix worden gebruikt, zal deze drijven. Niet zozeer een ingrediŽnt dat geschikt is om in een boilie-mix te verwerken.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 15%
Koolhydraatgehalte: 30%
Vetgehalte: 6%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: redelijk
Instant-Response: zeer goed

Topfok S - kalvermelk
Kalvermelk is een speciaal samengesteld vervangmiddel voor het voederen van kalveren. Het bevat alle nodige elementen die de groei van die kleine koebeesten moet bevorderen. In de meeste gevallen is het vrij zuur van smaak. Topfok S heeft als eigenschap dat de boilies in het water langer hard blijven. Buiten een aanzienlijke dosis eiwitten bevat deze kalvermelk ook de nodige koolhydraten en vetten. Het patroon vitaminemineralen ligt bijzonder goed en hoeft niet onmiddellijk aangepast te worden met extra vitaminen.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 22%
Koolhydraatgehalte: 45%
Vetgehalte: 15%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: goed

Trouvit Trouvit is synoniem voor een forelkorrel en wordt in de forelkwekerij gebruikt voor het opfokken van forellen. Trouvit is verkrijgbaar in verschillende grootten van korrel; de kleinste nummer 000 dient voor het opfokken van kleine forel of zalmen, bevat de meeste eiwitten en heeft een vrij scherpere geur. In de kleinste vier maten is het eiwitgehalte 51% (dit zijn de korrels), daarna volgt de 2 mm pellet met 48% eiwitgehalte terwijl de 3,5 en 5 mm pellet 46% eiwitgehalte bezitten.

Elke grootte van de korrel is aangepast aan de leeftijd en het formaat van de forel. Het verschil is hoofdzakelijk te vinden in de verschillende voedingswaarde. Het eiwitgehalte van de korrel ligt rond de 50%. In deze forelkorrel zit een vrij grote hoeveelheid vismeel verwerkt. De Trouvitkorrel wordt eigenlijk geperst. Alle ingrediŽnten worden gemengd, gekneed met behulp van water, verwarmd en daarna bij elkaar geperst om te eindigen in de gedroogde korrel.

. Trouvit 000
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 52%
Koolhydraatgehalte: 20%
Vetgehalte: 9%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

. Trouvit nr.2
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 46%
Koolhydraatgehalte: 21 %
Vetgehalte: 8%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

. Trouvit nr.4
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 46%
Koolhydraatgehalte: 23%
Vetgehalte: 8%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant response: redelijk

Trouvit - geŽxtrudeerd
Deze Trouvitkorrel verschilt enigszins van zijn geperste soortgenoot. Allereerste is deze korrel veel beter verteerbaar omdat het vetgehalte aanzienlijk hoger is. Ook het eiwitgehalte ligt iets hoger dan bij de geperste versie. Een heel belangrijk punt is het volgende, na veel onderzoek en op aandringen van diverse milieuactivisten heeft men naar een voedsel moeten zoeken dat het water veel minder bevuilt. M.a.w.: na het eten van deze korrel er in de uitwerpselen van de vis minder stoffen achterblijven die door het milieu afgebroken moeten worden. Dit kan alleen door een betere vertering van de verschillende ingrediŽnten die in deze korrel verwerkt worden. Evenals zijn geperste variant is deze geŽxtrudeerde korrel in verschillende maten verkrijgbaar. Regel is: hoe kleiner de korrel des te hoger de voedingswaarde.

. Trouvit 000
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 55%
Koolhydraatgehalte: 20%
Vetgehalte: 20%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

. Trouvit nr.2
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 48%
Koolhydraatgehalte: 21 %
Vetgehalte: 20%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
lnstant response: redelijk

. Trouvit nr.4
Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 48%
Koolhydraatgehalte: 23%
Vetgehalte: 20%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

Varkensmeel
Varkensmeel is een samengesteld voer voor varkens. Het bevat veel granen, vlees- en vismeel en veel suikers. Het is een zeer goedkoop product dat eigenlijk wat in de vergeethoek is geraakt. Met de nodige caseÔne en wat griesmeel en of maÔsmeel is er een vrij goede boilie mee te rollen.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 18%
Koolhydraatgehalte: 22%
Vetgehalte: 6%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant response: redelijk

Voer voor vijvervissen
Visvoer voor vijvervissen is zeer uiteenlopend en vrij duur. Tegenwoordig is er speciaal voer verkrijgbaar voor koi karpers. Dit voedsel bevat een zeer uitgebalanceerd dieet voor deze zwemmende goudklompen. Dit voer kan natuurlijk in een boilie verwerkt worden, maar zal een zeer kostbare aangelegenheid worden.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 35%
Koolhydraatgehalte: 22%
Vetgehalte: 9%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: goed

Vismeel - wit
Wit vismeel is het gewone vismeel dat in bijna elke hengelsportzaak wordt aangeboden. Het heeft niets te maken met een witte kleur maar eerder met de herkomst. Dit vismeel is afkomstig van witvis zoals brasem. Het bevat een vrij hoge dosis dierlijke eiwitten van redelijke kwaliteit. Vismeel wordt meestal gemaakt door complete vissen te malen, te drogen, en wederom te malen. Soms wordt hiervoor ook slachtafval gebruikt. Graten en schubben worden meeverwerkt en daardoor is het eiwitgehalte beperkt. De eiwitkwaliteit is uitstekend. Vismeel wordt heel veel gebruikt als eiwitbron in allerlei dierenvoeders, omdat het naar verhouding goedkoop is. Viskwekers gebruiken het veel in combinatie met soja. Vismeel trekt een flink geurspoor zodat een flavour niet zo nodig is. Met wat visolie kun je het effect nog versterken. Wit vismeel is vrij goedkoop en kan met gelijk welk ander vismeel vermengd worden. Vismeel gemengd met vleesmeel geven goede resultaten. In combinatie met een kruidige flavour kan het goede resultaten boeken. Ook combinaties van vismeel met vogelopfokvoer (Robin Red) kunnen erg goed zijn.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 66%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 11 %
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: redelijk

Vitamealo - kalvermelk
Dit product is net zoals Topfok S en Milkivit een soort vervangmaaltijd voor het grootbrengen van kalveren. Ooit is in een populair karpermagazine geschreven dat Vitamealo een lactalbumine zou zijn die ongeveer 30% eiwitten bevat. Die informatie bleek achteraf niet te kloppen, want het is wel degelijk niet meer of niet minder dan een kalvermelk. Vitamealo is de betere kalvermelk en bevat meer eiwitten en koolhydraten dan andere kalvermelk. Vitamealo is zoeter, dus het bevat meer suiker en de boilies zullen niet zo hard worden.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 35%
Koolhydraatgehalte: 45%
Vetgehalte: 15%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: goed

Vleesbeendermeel
Vleesmeel of vleesbeendermeel is een typisch ingrediŽnt voor een boiliemix op basis van vlees of vis van hoge kwaliteit. Het is niet duur te en vrijwel overal verkrijgbaar. Zijn er in vismeel veel soorten en kwaliteiten, in vleesmeel bestaat nůg meer keus. Meestal is dat een lage kwaliteit vleesbeendermeel. Er zitten dan veel harde stukjes in en het meel is vrij licht van kleur. Zuiver vleesmeel ruikt zeer sterk, is vrij donker en fijner dan vismeel. Het eiwitpercentage bedraagt dan 80%. Vleesmeel is een goed product om eens een andere smaak aan de boilie te geven. Het kan vismeel eventueel geheel of gedeeltelijk vervangen. Helaas is ook hier de instant-respons slecht. Zetmeel erbij dus. Ook vleesmeel wordt veel in diervoeders gebruikt.

Max.% te verwerken: 30%
Eiwitgehalte: 50%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 20%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk

Weipoeder
Weipoeder is een product dat overblijft na de fabricage van kaas. Het bevat een zeer verschillend percentage eiwit. Zo is er weipoeder verkrijgbaar van 30% tot en met 75%. Meestal wordt voor de hogere eiwit versie verkozen, omdat deze eiwitten van een betere kwaliteit zijn. Een product dat zich zeer goed laat verwerken. Het kan gecombineerd worden met zeer veel ingrediŽnten van verschillende oorsprong zoals granen (tarwe of roggemeel), maÔsmeel en een weinig caseÔne aangevuld met rijstgries, met als resultaat een typische, lichtkleurige boilie.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 50%
Koolhydraatgehalte: 60%
Vetgehalte: 6%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: goed

Witte suiker
Eigenlijk kunnen we hierover hetzelfde schrijven als de gewone suikers. Karpers zijn er dol op, het bevat erg veel koolhydraten (100%). Wanneer te veel suiker wordt gebruikt, wordt het zeer moeilijk om het deeg goed bij elkaar te houden. Ook bij het koken van onze boilies krijgen we de nodige problemen, dus niet overdrijven. Er zijn in de handel voldoende producten die witte suiker vervangen speciaal om het aas zoet te maken. Toch is en blijft suiker een grote favoriet bij velen.

Max.% te verwerken: 15%
Eiwitgehalte: 0%
Koolhydraatgehalte: 100%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: zeer goed

Wouwbloem
Wouwbloem zijn meelresten die worden gemengd en gekookt en daarna gedroogd en gemalen. Wat zou betekenen dat er verschillen in eigenschappen tussen respectievelijke partijen meel kunnen ontstaan. De eigenschappen van wouwbloem liggen het dichtst bij die van maÔsmeel. Alleen draait het nog soepeler en wordt het nog harder. De instant-respons is iets hoger dan maÔsmeel. Samen met fijne polentabloem vormt het een werkelijk superieure basis voor allerlei mixen die steenhard moeten zijn en dat ook dagenlang zullen blijven. Uiteraard kan door het bijmengen van zachtmakers zoals sojabloem, caseÔnaten, tarwegluten, pindameel, garnalenmeel, broodmeel enz. ook een soepelere boilie worden vervaardigd.

Max.% te verwerken: 50%
Eiwitgehalte: 10%
Koolhydraatgehalte: 30%
Vetgehalte: 0%
Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: zeer goed
Instant-Response: zeer goed

Zandspieringmeel
Wederom een vismeel soort. Zandspieringmeel is een bepaald soort vismeel. Het kan vermengd worden met andere vismelen. Het laat zich perfect verwerken in nagenoeg elke mix. Zandspieringmeel is vrij licht van kleur en de kwaliteit van de eiwitten is vrij goed. 10% zandspieringmeel vermengd met 10% haringmeel en 10% witvismeel, en daarbij nog 20% griesmeel en 20% sojameel aangevuld met 20% tarwemeel en 10% caseÔne geeft een vrij goed te rollen boilie die goed hard wordt. Willen we hem nog harder, dan zullen we ei-albumine moeten toevoegen.

Max.% te verwerken: 20%
Eiwitgehalte: 70%
Koolhydraatgehalte: 0%
Vetgehalte: 10%
Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed
Instant-Response: redelijk