Workshop Knucklehead  
   

Knucklehead, de enige beetmelder die daadwerkelijk 100% waterdicht is heeft slechts 1 nadeel: op de oude modellen er zit geen aan en uit schakelaar op (de nieuwere en duurdere modellen bevatten overigens nu wÚl een aan en uit schakelaar). Velen lossen dit op d.m.v. een elastiekje zodat het eeuwige gepiep tijdens het autorijden en sjouwen van de spullen ophoud. Echter het rubber van de elastiekjes droogt erg snel uit en binnen no-time piept het er weer vrolijk op los omdat je elastiekjes zijn geknapt. Tijd voor een andere oplossing dus.

Tip: houd je muis op de foto's voor een korte beschrijving van de te volgen handeling! De foto's staan namelijk verspreid door de handleiding heen.

schroef je knucklehead open boor voorzichtig het gat in de knucklehead met een accuboormachine

Waarom geen aan en uit schakelaar inbouwen dacht ik. Gewapend met een oude Knucklehead ben ik naar de elektronica zaak gestapt en uitgelegd wat ik wou. Aangezien de elektronica van de Knuckelheads volledig in hars is gegoten, is het uitsluitend mogelijk om een schakelaar in te bouwen die de spanning direct van / naar de batterij onderbreekt. Bij de elektronicazaak heb ik gekozen voor de kleinste waterdichte schakelaar die zij in hun assortiment hebben. De waterdichtheid wordt geregeld door een rubberen ringetje + een rubberen hoesje met boutje beide voor aan de buitenkant van de schakelaar.

soldeer de twee stukjes electriciteitsdraad aan twee polen van de schakelaar knip de rode draad door en plaats hiertussen de schakelaar en tape de verbinding af met tape

Het inbouwen van de schakelaar is een geduldig werkje waarvoor je de nodige aanpassingen moet doen aan je Knucklehead. Het is niet heel veel werk maar je moet het er voor over hebben. Zelf heb ik eerst slechts 1 Knucklehead voorzien van een schakelaar en misschien in een later stadium de ooit nog de andere twee. Trek hieruit zelf maar een conclusie.

om de batterij goed te kunnen plaatsen, dien je het opstaande randje weg te solderen de schakelaar zoals ik hem gekocht heb bij de electronicazaak

We beginnen als volgt: schroef de Knucklehead open en verwijder de batterij en het magnetisch wieltje. Pak de achterkant van de Knucklehead en zet deze in een bankschroef en bepaal aan de hand van de grootte van de schakelaar de plaats waar deze moet komen (meet dit even goed uit!). Boor nu eerst een klein gaatje en boor deze vervolgens voorzichtig op tot de juiste grootte zodat de schakelaar hier precies in gaat passen. Plaats nu de schakelaar in het gat en kijk of deze goed past en op zijn plek staat. Voor mij was het noodzakelijk om met de soldeerbout een klein gedeelte van het schuine plastic links naast de schakelaar weg te smelten. Hierna zat de schakelaar pas goed op zijn plek.

de onderdelen van de schakelaar zoals ik die gebruikt heb plaats nu de batterij en kijk of alles goed past en sluit

Haal nu de schakelaar er weer uit en soldeer 2 kleine stukjes soepel elektriciteitsdraad aan de middelste en rechter of linker kant (dit maakt niets uit) van de schakelaar. Zorg er voor dat er niet teveel koper bloot komt te liggen i.v.m. kortsluiting. Knip nu de rode draad van de batterijvoeding door en zet hier de schakelaar tussen. Soldeer de uiteinden weer aan elkaar en tape deze af om eventuele kortsluiting te voorkomen. Sluit nu de batterij weer aan, plaats het magneetwieltje zodat je kunt testen of de schakelaar werkt. Verwijder de batterij eerst weer.

vergeet het magneetwieltje niet terug te plaatsen plaatsen van de schakelaar op de juiste plek

Het is nu zaak om de schakelaar inclusief batterij in de Knucklehead te monteren. Iets wat een priegelwerkje is. Het past allemaal net wel en net niet namelijk. Als eerste dien je het opstaande randje waar de batterij tegen aanligt weg te solderen. Dit is noodzakelijk, omdat de batterij er anders niet inpast. Er bovenop leggen wil ook niet omdat de Knucklehead dan niet meer dicht wil. Weg solderen is de enige optie. Maak de soldeerbout goed warm en smelt het plastic voorzichtig en met beleid weg. Kleine stukjes achtergebleven plastic kunnen eventueel met een scherpe beitel voorzichtig worden verwijderd.

de schakelaar ingebouwd de schakelaar afgedekt met de waterdichte afdekhoes

Zet nu de schakelaar in Knucklehead en zet deze even voorzichtig vast. Pas daarna of de batterij er goed vlak in komt te liggen. Waarschijnlijk zal je de pootjes van de schakelaar ietsjes moeten verbuigen om het geheel goed passend te maken. Let hierbij op, dat de draden geen kortsluiting maken bij de schakelaar!! Wanneer alles naar wens in de schakelaar ligt, kan de schakelaar definitief worden vastgezet. Let op: Alle onderdelen die bij de schakelaar worden geleverd, kunnen niet worden gebruikt, omdat het geheel anders niet gaat passen! Ik gebruik uitsluitend het gekartelde ringetje, het boutje, het afdichtringetje en het rubberen hoesje voor op de schakelaar. Zet het geheel nu voorzichtig in elkaar en check of de schakelaar werkt alvorens de Knucklehead weer dicht te schroeven (vergeet het magneetwieltje niet!!).

het bewerkte boutje om de knucklehead achter de schakelaar ook goed te laten sluiten dichtgeschroefd en werkend

De laatste handeling is tevens de lastigste en ook vrij lastig uit te leggen. Zowel de schroef als het boutje die op de plaats achter de schakelaar komen te zitten dienen te worden bewerkt omdat ze nu te dik en te lang zijn. Pak het boutje beet met een tang en slijp d.m.v. een ijzervijl of een slijptol 1 tot 2 mm van het boutje af. Je moet de schakelaar weer enigszins los maken om het boutje eronder te kunnen plaatsen. Een geduldig karweitje. Zelf heb ik het plastic waar het boutje komt te liggen iets ingeboord. Het boutje ligt hierdoor wat dieper en zo hoeft er minder van het boutje te worden afgeslepen. Pas hierna de lengte van het schroefje aan totdat de schakelaar goed dicht zit en het schroefje de schakelaar niet raakt / beschadigd. Heb je dit allemaal gedaan, dan ben je klaar.

Als laatste opmerking: het aanbrengen van de schakelaar is voor eigen risico! Ook vervalt per direct de eventueel nog aanwezige garantie. Zowel Knucklehead, als wij zijn niet aansprakelijk voor het eventuele defect raken van de Knucklehead n.a.v. deze workshop. Ook garanderen wij niet dat de Knucklehead na het plaatsen van de schakelaar nog 100% waterdicht is.