De Method  
   

De method is een vistechniek, die net als vele andere karpertechnieken, zijn oorsprong heeft gevonden in Engeland. De method is een eenvoudige manier om op (kleinere) wateren (putten, plassen etc.) snel grote hoeveelheden vis op je stek te krijgen. Door regelmatig bij te voeren houd je de vis op de stek en kunnen de vangsten bijzonder goed zijn.

De method is een geheel andere manier van vissen dan de "normale" statische visserij. Het principe is hetzelfde als het vastlood systeem alleen is het lood hier vervangen door een voerkorf of voerspiraal (method feeder). De voerkorf zullen de feedervissers onder ons zeker herkennen en het principe komt dan ook erg overeen. Je maakt door middel van lokvoer een plek waar de vis door wordt aangetrokken, er zijn echter maar weinig grote voedseldelen die de vis kunnen verzadigen zodat de vis lang en actief zoekend op de plek zal blijven rondhangen. Deze method feeder is er in diverse maten en soorten van diverse merken. Het formaat en de vorm van de method feeders verschilt erg per merk, net als de kwaliteit. Het idee achter de method als volgt:

De method feeder wordt net als inlinelood op de hoofdlijn bevestigd, de wartel wordt in de onderkant geklemd en daaronder hangt de onderlijn (De method feeders zijn er van verschillende fabrikanten en in diverse gewichten). In en om de method feeder wordt een grote voerbal gekneed. In deze voerbal wordt de onderlijn + het haakaas verstopt. De lokstoffen en voedseldeeltjes in de voerbal trekken de nodige vissen aan, meestal eerst witvis maar uiteindelijk zeker ook karper. De voerbal valt langzaam uit elkaar en de vissen eten gretig van de vrijkomende voedseldeeltjes. Hierdoor komt het haakaas vrij te liggen, in de hoop tijdens het azen te worden opgezogen door een karper.

de method constructie

Het voer dat gebruikt kan worden voor de method is zeer uiteenlopend. De basis is echter een lokvoer welke sommigen zelf maken terwijl anderen juist de voorkeur geven aan kant en klare method mixen. Het basisvoer kan worden verrijkt met allerhande aassoorten en toevoegingen zoals blikmaÔs, verkruimelde boilies, tijgernoten, pellets, hennep, etc. Het is belangrijk dat het aas dat je aan de hair bevestigt, ook in het voer aanwezig is. Het basisvoer moet worden bevochtigd om voldoende kleefkracht te krijgen, Wij gebruiken daarvoor graag het vocht van de hennep, tijgernoten of blikmaÔs. Hierdoor breng je extra geur- en lokstoffen in je voer. Ook bij de kant en klare method mixen kunnen afhankelijk van de mix nog diverse ingrediŽnten worden toegevoegd. Uiteraard kunnen ook vloeibare boosters, melasse en andere lokstoffen worden toegevoegd om het voer nog aantrekkelijker te maken.

Na het aanmaken van het voer maak je hiervan grote stevige ballen en creŽer je hiermee een voerplek op de stek. Dit kan met een katapult, voerschep, voerboot of gewoon gooien met de hand (mits niet te ver uit de kant natuurlijk). Zorg ervoor dat er een aanzienlijke voerplek ligt om de karper aan te trekken. Eventueel kun je nog wat boilies of particles los bijvoeren maar echt nodig is dat niet. Laat het voer zijn werk doen en gooi vervolgens je haakaas met voer rond de method feeder gekneed op je stek. Een goed gevulde method feeder weegt behoorlijk zwaar en vereist een stevige hengel/lijn combinatie en een voorzichtige worp, kijk hier dus goed mee uit. Het is zaak dat er tijdens het vissen voldoende wordt bijgevoerd om zo de vis op de stek te krijgen en te houden.

Op veel wateren is de method een dressuurdoorbrekende manier van vissen die bij de introductie ervan vaak voor erg verrassende resultaten kan zorgen. Een manier van vissen die zeker de moeite waard om het eens te proberen, vooral omdat het instant kan en voorvoeren niet nodig is.

StarBaits heeft een ruim assortiment method mixen die kant en klaar kunnen worden gebruikt. Hieronder volgt een opsomming van die betreffende mixen.

Standaard Boilie methodmix

method mix op basis van gemalen boilies

Crushed Boilie methodmix

method mix op basis van gebroken boilies (grof)

CSL methodmix

method mix op basis van CSL (Corn Steep Liquor, gefermenteerde mais)

Pellet methodmix

method mix op basis van diverse soorten vismeel pellets

Hennep methodmix

method mix op basis van hennep

Naturel methodmix

Neutrale method mix

Tijgernoot methodmix

method mix op basis van gemalen tijgernoten

Crushed tijgernoten methodmix

method mix op basis van gebroken tijgernoten (grof)

Partyblend methodmix

method mix op basis van diverse soorten kleine particles