Molens opnieuw volspoelen  
   

Op onze site proberen we regelmatig met nieuwe artikelen te komen waar veel mensen wat aan hebben. Wanneer je al wat langer vist zijn veel zaken vanzelfsprekend, maar als beginner blijkt het toch moeilijk te zijn om de juiste informatie te vinden. We hebben inmiddels al de nodige workshops staan waarbij in woord en beeld een specifiek onderwerp wordt toegelicht, het leek ons nuttig om deze keer het (opnieuw) opspoelen van je werpmolens eens te belichten.

molensopspoelen molensopspoelen

De lijn in een lus om de spoel leggen en een Grinner knoop erin leggen.
De knoop vasttrekken op de spoel en het losse eindje afknippen.

De meeste lijnen worden tegenwoordig geleverd in spoelen van enkele honderden, tot enkele duizenden meters. Het grote voordeel hiervan is dat je meerdere molens ineens van lijn kunt voorzien, en in het geval van een klos met meerdere kilometers lijn zelfs enkele jaren vooruit kunt. De meeste mensen vervangen namelijk eens per jaar hun nylon lijnen, gevlochten lijnen hebben over het algemeen een langere levensduur. Die gevlochten lijn zou je eventueel na een paar jaar ook nog eens kunnen omdraaien. Van de ene spoel draai je de lijn rechtstreeks op een andere spoel. Het meest gebruikte stuk komt dan onderaan te liggen en het ongebruikte stuk bovenaan. Je hebt wel een extra (reserve) molenspoel nodig om dit trucje uit te kunnen halen. Een methode die ik zelf graag gebruik is dat de klos lijn in een emmer water ligt terwijl ik de molen volspoel, deze methode zal ik hieronder nader toelichten.

molensopspoelen molensopspoelen

De klos met lijn wordt in een halfvolle emmer water gedeponeerd.
Het nylon klem je vast door middel van een doekje dat om de blank gewikkeld is.

Voorbereiding
Om te zorgen dat de nieuwe lijn netjes wordt opgespoeld gebruik ik de onderste helft van een karperhengel. Hier zit minimaal één oog op en soms zelfs twee die zorgen dat de lijn steeds via dezelfde richting op de spoel gaat, net als bij het vissen zelf. Schroef de molen dus vast in de reelhouder. Als eerste rijg je de lijn van de klos door het oog van de hengel, open je de beugel van de molen (!) en knoop je de lijn vast aan de spoel. Ik gebruik daarvoor de zogenaamde "Grinner" knoop, waarmee ik nylon ook aan wartels bevestig. Zorg dat eerst het knoopje goed in elkaar getrokken is en trek deze dan aan zodat de lus zich rond de molenspoel sluit. Knip het losse uiteinde af met een schaartje.

molensopspoelen molensopspoelen

Op deze manier kun je de lijn onder lichte spanning op de spoel draaien.
De klos nylon gaat gelijkmatig meedraaien in het water.

Draaien maar!
Sluit de molenbeugel, vul een emmer voor de helft met water en leg de klos nylon erin. De lijn komt het mooist op de spoel te liggen als deze onder enige spanning wordt opgedraaid. Heb ik een groot formaat klos, dan geeft de weerstand hiervan in het water waarschijnlijk al voldoende spanning op de lijn. Heb ik een kleiner formaat klos, dan maak ik gebruik van een doekje. Deze wikkel ik een keer om de hengel, leg de lijn ertussen en sla het doekje weer een keer om de blank. Als je nu de blank samen met het doekje beetpakt waar de lijn tussendoor loopt en erin knijpt, bouw je enige weerstand op als je de lijn er doorheen zou willen trekken. Met de linkerhand draai ik aan de molenslinger en op deze wijze net zo lang doordraaien tot de spoel vol zit. Je zult zien dat de klos in de emmer netjes in hetzelfde tempo meedraait en de lijn niet in de war zal laten raken. Het feit dat de lijn enigszins nat wordt zorgt er ook voor dat deze soepel door het doekje zal lopen en mooi op de spoel komt te liggen.

molensopspoelen

Perfect eindresultaat, de lijn tot vlak onder de spoelrand opgespoeld.

Klaar voor gebruik
Het is een feit dat, als je verre afstanden wilt werpen, de nylon tot vlak onder de spoelrand moet komen. Hoe voller de spoel, hoe hoger de lijn ligt en hoe minder weerstand bij het verlaten van de spoel. Draai je de spoel echter té vol, dan vliegt de lijn er ongecontroleerd vanaf en heb je juist grotere kans om pruiken te gooien. Is de spoel naar jouw mening vol genoeg, knip dan de lijn door en haak hem achter de lijnclip, de molen is gereed voor gebruik. Wanneer je een grote klos nylon hebt kun je de volgende spoel of molen monteren en op dezelfde manier die ook voldraaien. Ik hoop hiermee wat duidelijkheid te hebben gegeven over de manier waarop ik mijn molens volspoel. Dat wil niet zeggen dat dit de enige of beste manier is, maar wel eentje die mij goed bevalt.