Partikels / Peulvruchten  
   
Het is jammer, dat het succes van de inmiddels beroemde boilie andere aassoorten wat naar de achtergrond heeft gebracht. Een van die andere aassoorten is de partikel, een verzamelnaam voor allerlei soorten peulvruchten. Een peulvrucht kan als volgt worden omschreven: "Een peul is een vrucht die bestaat uit één vruchtblad en die bij rijpheid opengaat aan beide zijden.".

Een uitzondering hierop is de tijgernoot. De tijgernoot wordt ook wel Aardamandel of knolcyperus (Cyperus esculentus) genoemd. Tijgernoten zijn de vruchten van een grasachtig gewas, dat die door de oude Egyptenaren al in de Nijldelta geteeld werden. Momenteel worden de tijgernoten hoofdzakelijk geteeld in de landen rondom de Middellandse Zee. De tijgernoten groeien net zoals een aardappel onder de grond. Boven de grond staat alleen een soort gras. Het zijn langwerpige scherpe stugge stengels die 30 tot 80 cm hoog worden. In maart / april worden de noten gepoot en van oktober tot december geoogst. Dat dit ook in Nerderland kan kun je lezen in ons eigen tijgernoten-teeltverslag. De tijgernoot heeft een wat zoetige smaak en doet een beetje denken aan hazelnoten en amandelen. In de landen rondom de Middellandse Zee winnen ze uit de tijgernoten een spijsachtige olie terwijl met in Spanje van de sappen een melkachtig drankje maakt.

Met name in het voorjaar kunnen partikels, eventueel in combinatie met andere partikels of boilies, erg succesvol zijn. Wel hebben partikels als nadeel, dat ze erg witvis gevoelig zijn. O.a. maïs en hennep zijn bekende en geroemde partikels die bij goed gebruik zeer effectief kunnen zijn. Hennep kan bijna het hele jaar door, met uitzondering van de winter, gebruikt worden als aanvulling op het voeren met boilies. Hennep is voor karpers echt onweerstaanbaar en creëert een waar stofzuigereffect.

Peulvruchten bevatten een grote hoeveelheid plantaardige eiwitten en koolhydraten (energie) waardoor het peulvruchten tot een uitstekend karperaas maakt. Peulvruchten zijn rijk aan voedingsstoffen zoals zetmeel (koolhydraten), eiwitten, vitamine B en ijzer. Tevens bevatten peulvruchten veel voedingsvezels. De verschillende soorten peulvruchten leveren allemaal ongeveer dezelfde voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheden. De uitzondering hierop zijn de sojabonen. Sojabonen hebben een andere samenstelling dan de overige peulvruchten. Ze leveren meer eiwitten en meer vetten (18% vet en 43-49% eiwit) dan andere peulvruchten.

De gedroogde peulvruchten zoals ze los of in zakken worden verkocht, zijn op een koele en zeer droge plaats ongeveer een jaar houdbaar. Worden de peulvruchten na verloop van tijd muf, gebruik ze dan niet meer en gooi ze gewoon weg.

Bij de lijst met partikels staan bij vele soorten de voedignswaarde vermeld. Wanneer deze niet vermeld zijn, kan er worden uitgegaan van onderstaand schema. Deze geeft de gemiddelde verschillende voedingstoffen per 100g gekookte peulvruchten weer.

Per 100 gram:
- 345 kilojoules
- 80 kilocaloriën
- 6 gram eiwit
- 0,5 gram vet
- 13 gram koolhydraten
- 0,09 mg vitamine B
- 2 mg ijzer
- 7 gram voedingsvezels

Vóór het gebruik dienen de peulvruchten te worden geweekt (wellen). Neem hiervoor een grote emmer en vul deze (niet tot de rand) met water en gooi de peulvruchten erbij. Vuistregel is een derde tot de helft van de hoeveelheid water aan peulvruchten. Peulvruchten zetten namelijk erg uit tijdens het weken (wellen). Laat de peulvruchten zo 24 tot 48 uur weken. Dit is afhankelijk van de peuvrucht. Meestal is 24 uur ruim voldoende. Kook de peulvruchten daarna ongeveer een half uur in het water waar ze ook in hebben staan weken. Tijdens het koken kan er eventueel suiker, flavours, melasse etc. aan worden toegevoegd om de peulvruchten een specifieke smaak te geven. De hierboven genoemde week en kooktijden zijn slechts een indicatie. Soms kan het noodzakelijk zijn om ze langer of korter te koken. Belangrijk is om ze partikels niet kapot te koken.

Bronnen: o.a. wikipedia en de StarBaits catalogus.
Broodbonen
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 60 minuten

Chinese erwten
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 60 minuten
Voedingsstoffen: 100 gram verse (rauwe) erwten bevat gemiddeld 10 g koolhydraten, 5 g eiwit en 0,3 g vet. Verder aan mineralen 20 mg calcium, 2 mg ijzer en aan vitaminen 0,4 mg caroteen, 0,17 mg B1, 0,16 mg B2 en 50 mg C. De energiewaarde van 100 g is 264 kJ.br>

Dunpeas
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 60 minuten

Esdoornerwt
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten
Voedingsstoffen: 100 gram verse (rauwe) erwten bevat gemiddeld 10 g koolhydraten, 5 g eiwit en 0,3 g vet. Verder aan mineralen 20 mg calcium, 2 mg ijzer en aan vitaminen 0,4 mg caroteen, 0,17 mg B1, 0,16 mg B2 en 50 mg C. De energiewaarde van 100 g is 264 kJ.br>

Fieldbeans
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten

Gele Maïs
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 45 minuten
Voedingsstoffen: Er wordt onderscheid gemaakt in dent en flint maïs. De dentkorrel is te herkennen aan het deukje in de top van de korrel. Een maïskorrel van het denttype bestaat voor 80% uit koolhydraten (zetmeel en suikers), 10% eiwit, 4,5 % olie, 3,5 % vezels en 2% mineralen

Mini maïs
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 45 minuten
Voedingsstoffen: Er wordt onderscheid gemaakt in dent en flint maïs. De dentkorrel is te herkennen aan het deukje in de top van de korrel. Een maïskorrel van het denttype bestaat voor 80% uit koolhydraten (zetmeel en suikers), 10% eiwit, 4,5 % olie, 3,5 % vezels en 2% mineralen

Witte Maïs
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 45 minuten
Voedingsstoffen: Er wordt onderscheid gemaakt in dent en flint maïs. De dentkorrel is te herkennen aan het deukje in de top van de korrel. Een maïskorrel van het denttype bestaat voor 80% uit koolhydraten (zetmeel en suikers), 10% eiwit, 4,5 % olie, 3,5 % vezels en 2% mineralen

Grote granenmix
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten

Haver /Gort / Gerst
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: niet altijd nodig, 48 uur weken is vaak voldoende

Voedingsstoffen: Haver bevat: 63% koolhydraten, 12% eiwit en 5% vet. Daarnaast bevat haver saponinen (speciale groep chemische verbindingen die in planten voorkomen), kiezelzuur, kobalt, magnesium, ijzer, de vitaminen K, E, B1, B2, B6 en provitamine A. Meestal zit in de haver ook korrels van gerst, rogge of gewone tarwe.

Gort is gepelde gerst. De gerstekorrel bevat gemiddeld: zetmeel 63%, suiker 2%, eiwit 11%, vezelstoffen 15%, vet 2,5%, mineralen 2,5% en overig 4%. Gerst bevat weinig gluten (in water zwellende kleefstoffen) en is daarom niet echt geschikt voor het maken van boilies. Gebruik hiervoor gewoon tarwe.
Hennep
Weektijd: 12 tot 24 uur
Kooktijd: maximaal 1 minuut
Opmerkingen: Laat de hennep na het koken nog geruime tijd in het kookvocht staan. Zodra de witte kiemen uit de hennepzaadjes komen is de hennep klaar voor gebruik.

Kikkererwten
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten
Voedingswaarde: Kikkererwten bevatten per 100 g ongeveer: 55 g koolhydraten, 20 g eiwit, 15 g voedingsvezels, 5 g vet, veel lysine en tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink. Energetische waarde: 1394 kJ (333 kcal).

Kleine kikkererwten
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten
Voedingswaarde: erwten bevatten per 100 g ongeveer: 55 g koolhydraten, 20 g eiwit, 15 g voedingsvezels, 5 g vet, veel lysine en tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink. Energetische waarde: 1394 kJ (333 kcal).

Lupine
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 120 minuten

Party Blend
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten
br>

Party Blendmix
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten

Pinda's
Weektijd: 48 uur (ververs 2 to 3 keer het water)
Kooktijd: ± 45 minuten (ververs ook hier diverse malen het water)
Voedingsstoffen: Pinda's bevatten 45 tot 50 % vet, 25 % eiwit, en ca. 14% koolhydraten. Opmerkingen: verschoon tijdens het koken meerdere malen het water, tijdens het wellen en koken komt blauw- zuur vrij wat schadelijk is voor zowel karper als mens. Het klaarmaken van pinda's is vrij arbeidsintensief maar kan goede resultaten opleveren.

Rode Dari
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 10 minuten

Rode Gierst
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 10 minuten
Voedingswaarde: gierstkorrels zijn glutenvrij en bestaan bij de meeste gierstsoorten voor 60 tot 80 % uit koolhydraten, 6 tot 20 % eiwit met belangrijke aminozuren en 1 tot 6 % vet.

Rozijnen
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: geen
Voedingswaarde: per 100 gram: 1140 kJ, 0 gram vet, 2 gram eiwit, 65 gram koolhydraten, 6 gram vezels, 800 mg kalium, 50 mg calcium, 2,0 mg ijzer, 0,08 mg B1, 0,03 mg B2.

Zoete Maïs
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten
Voedingsstoffen: Er wordt onderscheid gemaakt in dent en flint maïs. De dentkorrel is te herkennen aan het deukje in de top van de korrel. Een maïskorrel van het denttype bestaat voor 80% uit koolhydraten (zetmeel en suikers), 10% eiwit, 4,5 % olie, 3,5 % vezels en 2% mineralen

Tares
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 60 minuten

Tarwe
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: geen
Voedingswaarde: per 100 gram: 1269 kJ, 12,4 gram eiwit, 59,5 gram koolhydraten, 1,0 gram suikers, 2,0 gram vet. 10,6 gram vezels en bevat diverse vitaminen (B1, B2, B6) en mineralen (Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor, IIzer, Zink, Koper)

Taugebonen
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten

Tijgernoten Groot
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten
Opmerkingen: Laat de tijgernoten na het koken nog 48 uur in het kookvocht staan zodat de suikers gaan gisten en er een slijmlaag ontstaat. Voeg tijdens het koken eventueel wat honing, stroop, melasse of suiker toe.

Tijgernoten bevatten 25% vet, ca. 30% zetmeel en 7% eiwit. Het vet bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Verder bevatten tijgernoten vitamine H (biotine) en rutine, een flavonoïde en vele mineralen.

Tijgernoten Klein
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten
Opmerkingen: Laat de tijgernoten na het koken nog 48 uur in het kookvocht staan zodat de suikers gaan gisten en er een slijmlaag ontstaat. Voeg tijdens het koken eventueel wat honing, stroop, melasse of suiker toe.

Tijgernoten bevatten 25% vet, ca. 30% zetmeel en 7% eiwit. Het vet bestaat voor een groot deel uit onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur. Verder bevatten tijgernoten vitamine H (biotine) en rutine, een flavonoïde en vele mineralen.

Witte Dari
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten

Witte Gierst
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten
Voedingswaarde: gierstkorrels zijn glutenvrij en bestaan bij de meeste gierstsoorten voor 60 tot 80 % uit koolhydraten, 6 tot 20 % eiwit met belangrijke aminozuren en 1 tot 6 % vet.

Zwarte Erwten
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten
Voedingswaarde: erwten bevatten per 100 g ongeveer: 55 g koolhydraten, 20 g eiwit, 15 g voedingsvezels, 5 g vet, veel lysine en tryptofaan, vitamine B1, B6, foliumzuur magnesium, ijzer, kalium, calcium en zink. Energetische waarde: 1394 kJ (333 kcal).

Zwarte Ogenbonen
Weektijd: 24 uur
Kooktijd: ± 30 minuten