Iets over Rigs  
   

Over onderlijnen en rigs is al veel gesproken en ook geschreven. Er zijn zelfs een complete boeken over rigs op de markt gebracht. De bekendste hier uit is waarschijnlijk: Carprigs; door Kevin Maddocks en Julian Cundiff.

Carprigs door Kevin Maddocks en Julian Cundiff

Het belangrijkste van een rig is, dat deze ervoor moet zorgen dat de haak zich zo draait dat deze zich goed prikt / haakt wanneer deze zich in de karperbek bevindt. Daarnaast mag een onderlijn niet snel breken en moet de onderlijn zo zijn geconstrueerd, dat bij lijnbreuk de karper niet met jou lood rond zwemt. Ook moet een onderlijn haast onzichtbaar zijn onder water en het liefst ook nog zinken, zodat de karper er niet tegenaan kan zwemmen. Al met al diverse factoren waarmee je rekening moet houden… Hieronder beschirjven we een aantal veel gebruikte onderlijnen. Op een tweetal na hebben we ze allemaal wel eens gebruikt en geteste en al dan niet goed bevonden of afgekeurd.

De lange standaard onderlijn:
Een veel gebruikte onderlijn; met name op dressuurwateren is deze lange onderlijn. Je neemt een standaard type onderlijn (kryston) of gewoon dezelfde lijn als waarmee je vist. Je maakt alleen nu een Onderlijn van zo'n 20 a 30cm. Hierdoor kan het aas vrij bewegen en ziet de karper minder snel onraad rondom het aas. Grote karpers kunnen het aas wel 30cm ver weg blazen, door deze constructie wordt er mindersnel argwaan gewekt en zal de karper over gaan tot het nuttigenvan het aas. Als het aas betrouwbaar is, wordt het in de bek genomen en de karper zwemt er mee weg en voelt niet direct iets. Pas na het wegzwemmen en bij het straktrekken van de lijn, zal de haak zich zetten.

Onze standaard onderlijn

Stiff rig:
Een andere manier om dressuurwater de baas te worden, is gebruik maken van een stiff rig. Ik heb er zelf enige tijd mee gevist maar na een aantal vissen ermee te hebben verspeeld er uiteindelijk mee gestopt. De stiff rig die wij gebruikten was korter dan een normale onderlijn (10cm lang) en is gemaakt van Amnesia of een ander stijve onderlijn soort. Door zijn korte lengte zal deze rig eerder prikken dan andere rigs. Een nadeel is, dat het aas vrij stil op de bodem blijft liggen, ook wanneer er tegenaan wordt geblazen. De karper moet dus vrij zeker zijn van het aas. Het verdient aanbeveling, om bij een stiff rig rechte haken te gebruiken (doen wij overigens altijd). Rechte haken zullen namelijk sneller prikken dan gekromde haken. Gekromde haken hebben namelijk tijd nodig om zich in de bek te zetten.

Stiff rig gemaakt van Amnesia

De standaard gevlochten onderlijn:
Ook een veel gebruikte onderlijnconstructie door karpervissers is de gevlochten onderlijn (Kryston). De onderlijn tussen de haak en het lood is soepel en beweegt natuurlijk. Deze onderlijn heeft meestal een lengte van ongeveer 16 cm. Een nadeel kan zijn, dat de lijn niet vlak op de bodem ligt, waardoor de karper d.m.v. zijn bekdraden de lijn kan voelen en argwanend worden. Een oplossing is om 2 kleine knijploodjes op de lijn te zetten, alhoewel dit niet mijn voorkeur heeft. Maar tegenwoordig zijn er ook onderlijnen met looddraad erin verwerkt, waardoor de lijn valk op de bodem ligt.

De standaard nylon onderlijn:
1 Van de waarschijnlijk meest gebruikte rigs, is de standaard onderlijn. Eigenlijk hetzelfde idee als de lange standaard onderlijn maar dan met een lengte van zo'n 16cm. Het voordeel van deze onderlijn is, dat het praktisch onzichtbaar is onder water en het zich natuurlijk gedraagt. Ook hiervoor gebruiken wij vaak dezelfde lijn als wat op de molen is gespoeld. Uiteraard zijn er diverse andere onderlijnen te gebruiken welke nog minder zichtbaar zijn in het water. Een voorbeeld hiervan is fluor carbon. Aan te raden is om de onderlijn zo dun mogelijk te houden.

Trigger rig:
De trigger rig is een combinatie van een stijve rig (stiff rig) maar met de soepelheid als die van een soepele onderlijn. Het aas kan hierdoor soepeler bewegen dan met een stiff rig en ziet er dan natuurlijker uit. Ook wanneer de karper nu probeert terug te zwemmen, om de haak kwijt te raken, wordt de haak nu niet weggeduwd uit de bek omdat de onderlijn nu uit twee delen bestaat. De 2 delen stiff rig worden met elkaar verbonden d.m.v. een ringetje.

Combinatie rig:
Eigenlijk is dit een soort stif rig met een deel soepele lijn. Het enige verschil hierbij is, dat het stukje lijn vanaf het ringetje naar de haak van gewoon normale onderlijn of van gevlochten onderlijn is gemaakt. Het nadeel hiervan is, doordat de onderlijn soepel is, deze sneller en makkelijker kan worden uitgespuwd; het voordeel is dat je het zaakje niet snel in de knup zal gooien. Tevens zal bij het terugzwemmen van de karper, de haak niet zo snel uit de bek van de karper worden geduwd,

Combinatie rig

De rig met elastiek:
Een leuk bedachte constructie waarbij men toch nog enkele vraagtekens zet. Bij het achterste deel van de trigger rig of combinatie rig, wordt een stukje elastiek geplaatst. Het stukje elastiek is een paar centimeter langer dan het stukje lijn. Wanneer een karper er nu met je aas vandoor gaat, voelt hij eerst weinig weerstand. Pas wanneer het stukje elastiek de lijn strak trekt (elastiek uittrekken tot de volledige lengte van de rig), zal de karper worden gehaakt. Echter bij het voelen een prik van de haak, zal de karper proberen om achteruit te zwemmen om zo de haak proberen kwijt te raken. Omdat het elastiek nog niet op spanning is mislukt deze actie vrij vaak. Het is een beetje proberen met deze rig, maar ik vindt het een te riskante constructie.