Zelfbouw Rodpod  
   

Ik gebruik al ruim 12 jaar een zelfbouw rodpod (wanneer dat noodzakelijk is) die in de loop der tijden iets veranderd is. Tussendoor wel eens een andere rodpod gebruikt, maar die bleken tot op heden niet zo stevig en niet zo naar mijn eigen zin te zijn. Ik ben een liefhebber van lange rodpods, omdat ze vaak stabieler staan of gezet kunnen worden. De voordelen hieruit blijken al wel in de praktijk: bijvoorbeeld bij een sessie op het Twenthekanaal -waarbij zowel mijn vismaat als ikzelf in slaap zijn gevallen overdag - werd mijn lijn meegesleurd, maar de hengels bleven uitstekend staan op de rodpod.

Op de achterste buzzerbar gebruik ik vrij goedkope zacht rubberen hengelsteunen die de hengels voldoende klemmen. Voorop heb ik mijn beetverklikkers (Carpsounders) met optonic oortjes. De buzzers (4 stuks) heb ik zowel in aluminium als in RVS. Mijn voorkeur gaat uit naar de RVS steunen, die maken de rodpod nog steviger, of het geeft mij een steviger gevoel. Als er lange steunen aan de voorkant gebruikt worden kun je met de beschreven rodpod ook heel ver met de hengels omhoog vissen (in bijvoorbeeld stroming).

De buzzers of steunen worden in de rodpod geklemd door vleugelmoeren. Er is een moer vastgelast aan de zijkant van de uiteinde van een rodpodbalk waarin de vleugelmoer steekt. Draai je de vleugelmoer aan, dan zet de vleugelmoer de aan de bovenkant in de rodpodbalk gestoken steun vast. De lengte van een steun is -bij normaal gebruik- zo’n 40 cm lang (uitschuifbaar type heeft een voorkeur). Mijn voorkeur gaat uit naar RVS rodpodbalken van ongeveer 1,5 cm mee. Neem een steun mee naar de bouwmarkt als je ze gaat halen. Als je een gat boort, moet er voldoende metaal van de balk overblijven om de stevigheid van de rodpod te waarborgen. Het gat waarin de steun moet komen moet volledig doorboord worden. En voor elke rodpodbalk op de zelfde plek zitten (het hart van het gat moet 2 cm vanaf het uiteinde zijn).

In het midden van de rodpodbalk moet ook een gat geboord zijn (volledig doorboord) , waardoorheen een lange bout gedaan moet worden, dit is het scharnierpunt. Op de rodpod kunnen buzzerbars van elke merk gebruikt worden, mits er een aansluiting onder de buzzerbar is voor twee hengelsteunen. Wil je de rodpod korter maken dan zeg maar 1,25 meter dan is het raadzaam buzzerbars te nemen waarvan de hengelsteunaansluitingen ver uit elkaar staan. Hoe verder uit elkaar, des te steviger staat de rodpod, de rodpodbalken liggen dan te dicht bij elkaar. Elke rodpodbalk heeft 3 volledig doorboorde gaten (2 maal voor de hengelsteunen en 1 maal voor het scharnierpunt) en twee aan de zijkant door 1 wand geboorde gaten (om de vleugelmoer te kunnen klemmen).

Benodigdheden:

  • 2 (RVS of alu) balken 1,5 cm breed en 150 cm lang (maximaal)
  • 4 vleugelmoeren
  • 5-6 moeren lange bout (liever: vleugelmoer met lange schroefdraad)
  • evt (grond)verf en kwasten
  • lasapparaat (kolom)
  • boormachine
  • ijzerzaag (op maat zagen van de balken)